Nieuws

Let op! Dit artikel is al 138 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Met elektrische auto van Tilburg naar België: dit moet je weten

Vanaf Tilburg rij je in no-time de grens over om een bezoekje te brengen aan onze zuiderburen. We weten inmiddels hoe we onze elektrische auto’s hier het beste kunnen opladen, maar hoe zit dat in België? Wij zochten het voor je uit.

Bijdrage van en geschreven door: Lequal

Openbare laadpalen in België

Een uitstapje naar België is natuurlijk leuk, maar uiteindelijk wil je ook weer thuis kunnen komen. Daarom is het handig om te weten hoe het laadnetwerk er in België uitziet en waar je de openbare laadpalen kunt vinden.

Op dit moment vind je in België ruim 8.000 laadpunten. In Nederland staan er ter vergelijking bijna 60.000. Je kunt je daarom vast voorstellen dat België nog geen dekkend laadnetwerk heeft. Het is dus verstandig om de route van Tilburg naar je bestemming goed uit te stippelen. Ook is het handig om te weten dat de meeste laadpalen in de grote steden staan. Dit is dus goed nieuws als je een dagje naar Antwerpen, Gent of Brussel hebt gepland, omdat de kans groot is dat je daar wel een openbaar laadpunt vindt. Bedenk wel dat er in de stad ook meer (elektrische) auto’s rijden, waardoor de wachttijden bij laadpalen in de steden kunnen oplopen.

Werkt je laadpas in België?

Wanneer je gaat tanken bij een openbaar laadpunt, dan heb je een laadpas nodig. Eentje die niet alleen in Nederland werkt, maar ook in België. Gelukkig zijn er inmiddels veel laadpassen waar je overal in Europa mee terecht kan. Waar je nog meer op moet letten? Dat er voor de laadpas die je gebruikt geen afwijkende tarieven gelden in het buitenland. Dit doe je door bij de aanbieder van je laadpas te checken bij welke laadpalen in België je kunt laden en voor welk tarief. Vaak kan je dit zien in de smartphone app van de laadpas-aanbieder. Het kan soms voorkomen dat je laden in het buitenland eerst moet activeren voordat hij in andere landen werkt. Onze tip? Zorg ervoor dat je altijd meerdere laadpassen bij hebt. Op die manier voorkom je dat je veel te veel betaalt of helemaal niet kunt laden.

Vertrek met een volle accu

Wil je zonder stress uit Tilburg vertrekken? Dan is een laadpaal thuis ideaal. Je hebt hiervoor wel eigen grond nodig waarop je je auto kunt parkeren. Het voordeel is dat je je auto ‘s nachts aan de lader kunt leggen en in de ochtend met een volle accu van huis kunt gaan. Ook hoef je je minder zorgen te maken over het perfect uitstippelen van je route en geen extra tijd in te calculeren voor het wachten bij een openbaar laadpunt. Bovendien is laden met een eigen laadpaal voordeliger dan openbaar laden, waardoor je de investering van de laadpaal en installatie al snel terugverdient.

Heb je geen eigen grond in Tilburg en zijn er weinig laadpalen in de buurt? Dan kun je een laadpaal aanvragen bij de gemeente. In dat geval kan de laadpaal ook door anderen gebruikt worden om te laden.

Met de actieradius van de meeste elektrische auto’s die op dit moment op de markt zijn kun je prima vanuit Tilburg op en neer naar België zonder op te laden. Mits je je auto van te voren hebt opgeladen natuurlijk. Blijf je voor langere tijd en ben je van plan veel kilometers af te leggen? Stippel dan je route van te voren uit, omdat het laadnetwerk bij de zuiderburen nog niet zo dekkend is als hier.