Minister Lilianne Ploumen spreekt vierde Peerke Donderslezing uit

Op zaterdag 2 november 2013 zal minister Lilianne Ploumen de 4e Peerke Donderslezing uitspreken. Minister Ploumen beheert zowel Handel als Ontwikkelingssamenwerking in haar portefeuille. Daarom gaat ze in haar lezing in op de vraag hoe handel de ontwikkeling van arme regio’s in de wereld kan bevorderen. Specifieker geformuleerd: hoe kan het Brabantse bedrijfsleven een bijdrage leveren aan de bestrijding van extreme armoede in de Derde Wereld?

De lezing van minister Ploumen is ingebed in een breed programma. Voorafgaand aan de lezing, verkennen enkele bevlogen ondernemers nieuwe mogelijkheden om het arme Zuiden vooruit te helpen. Dat zijn prins Jaime de Bourbon de Parma –betrokken bij de introductie van de eerste Fair Phone ter wereld-, de Tilburgse landbouwkundige Olav Boenders –CEO van tuinbouwbedrijven Wagagai in Tanzania en Oeganda- en Wim Leereveld –oprichter en CEO van de Access to Medicine Foundation.

Op de lezing van minister Ploumen reageert prof. Dr. Arie de Ruijter, antropoloog en decaan van de Tilburg School of Humanities. Wethouder Internationalisering mr. Berend de Vries opent de avond. De muzikale omlijsting verzorgt het vurige en 12-koppige Project Rakija. De presentatie is in handen van Meike de Jong en Ralf Bodelier van het Wereldpodium.

De Peerke Donderslezing is de stadslezing van Tilburg. De eerste Peerke Donderslezing werd in 2009 verzorgd door aantredend Commissaris van de Koning Wim van de Donk. Vervolgens werd hij uitgesproken door Belgische oud-premier en liberale Europarlementariër Guy Verhofstadt. De laatste keer was het Femke Halsema, scheidend fractievoorzitter van GroenLinks.
Na uitverkochte edities in het Midi-theater en Popcentrum 013 wijkt de lezing dit jaar uit naar de Concertzaal van Theaters Tilburg. Daar zal zij zich afspelen in het decor van ‘Peerke, een icoon’, een theatervoorstelling over de erfenis van Petrus Donders van Leen Braspenning en het Zuidelijk Toneel.

De Peerke Donderslezing van 2013 is een speciale editie. Dit jaar maakt zij deel uit van de Nwe Liefde Tilburg. In dit bijzondere samenwerkingsproject gaan een aantal Tilburgse organisaties op zoek naar nieuwe taal en beelden van wat ooit ‘barmhartigheid’ heette.

Zaterdagavond 2 november 2013.
Concertzaal, Theaters Tilburg.
Aanvang 20.00. Zaal open vanaf 19.00
Entree vijf euro.

Meer informatie op www.peerkedonderslezing.nl
Programmamanager Tanja Davans tanja@wereldpodium.nu & 06-34250335
Hoofdredacteur Ralf Bodelier redactie@wereldpodium.nu & 06-41817372