Monument Peerke Donders hersteld na vernieling winterstorm

Peerke Donders

Monument Peerke Donders is weer fraai hersteld na de vernieling die het opliep door de winterstorm begin dit jaar. Het heeft even geduurd, maar de restauratie is voltooid en dat moet gevierd worden met een inzegening.

Peerke Donders

Abt Broeder Bernardus van de abdij O.L. Vrouw van Koningshoeven zegent op vrijdagmorgen 10 augustus om 11:00 uur de gerestaureerde Kruiswegstatie in het Peerke Donders Park in. Het monument werd grotendeels vernield tijdens een winterstorm die op 18 januari van dit jaar over Tilburg raasde.

Een geknakte boom viel op de Statie. Alleen de figuur die de geknielde Jezus onder het Kruis voorstelt bleef onbeschadigd. Een foto waarop de situatie was te zien ging de wereld over. Op initiatief van de Stichting Petrus Donders Tilburg is de Kruiswegstatie gerestaureerd door het Udenhoutse bedrijf Verkooijen.

Peerke Donders

Bijwonen Kruiswegstatie

De herinzegening van de Kruiswegstatie door Broeder Bernardus kan door iedereen worden bijgewoond. Na afloop wordt koffie geschonken in het Peerke Donders Paviljoen. Daar zal Broeder Bernardus vertellen over zijn pelgrimsreis naar Peerke Donders in Suriname en wat de Tilburgse zalige betekent voor de kloostergemeenschap van de abdij O.L. Vrouw van Koningshoeven.

Het was de zevende (van de veertien) Staties van de Kruisweg in het Peerke Donders Park die door de omvallende boom grotendeels werd vernield. Deze Statie stelt ‘Jezus valt voor de tweede maal onder het Kruis’ voor. Een zware tak van de ontwortelde boom stopte net boven de rug van de geknielde Jezus. Maar het Kruis en drie andere figuren raakten zwaar beschadigd. De oorsprong van de Kruisweg dateert van 1926, maar pas na de oorlog waren alle Staties klaar. De Staties zijn bekostigd door de Tilburgse gemeenschap. De Kruisweg maakt deel uit van het historische complex dat rond het geboortehuisje van Peerke Donders is ontstaan.