Onderzoeksproject ‘Geboren in 1809’ officieel van start

Zeventig enthousiaste Tilburgers onderzoeken levensloop plaatsgenoten uit 1809
 
Op donderdag 8 januari gaat het bijzondere onderzoeksproject ‘Geboren in 1809’ officieel van start. Maar liefst zeventig enthousiaste deelnemers gaan vanaf dan aan de slag met het onderzoeken van de levensloop van alle 318 Tilburgers die zijn geboren in 1809, het jaar dat Tilburg stadsrechten kreeg. Het is de bedoeling dat de levensloop van Tilburgers uit 1809 straks voor iedereen zichtbaar is via

www.geborenin1809.nl

In 2009 is het tweehonderd jaar geleden dat Tilburg stadsrechten kreeg. Het Regionaal Archief Tilburg en de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) ’s-Hertogenbosch-Tilburg haken hierbij aan met het project ‘Geboren in 1809’. Het doel is om onderzoekers kennis te laten maken met de geschiedenis van Tilburg en met het doen van onderzoek in een archief. De deelnemers onderzoeken wat er van de Tilburgers is geworden die in 1809 zijn geboren. Hoe oud zijn ze geworden? Zijn ze getrouwd en met wie? Hoeveel kinderen kregen ze en welk beroep oefenden ze uit? Hebben ze op school gezeten? Zijn ze in Tilburg blijven wonen? De onderzoekers geven zo een bijzonder beeld van het leven van Tilburgers in de negentiende eeuw.

Speciale website
De deelnemersgroep bestaat uit beginnende en ervaren onderzoekers en ook de leeftijden lopen ver uiteen. Opvallend is dat vooral veel vrouwen zich aanmeldden. De eerste deelnemersbijeenkomst was op 8 november. Hoewel de deelnemers het liefst direct aan de slag wilden, moeten ze toch wachten tot de feestelijke startbijeenkomst op 8 januari. Deze bijeenkomst is alleen bedoeld voor genodigden. Vanaf dan kunnen ze echt aan het werk. De resultaten van hun onderzoek zijn bovendien direct zichtbaar: die publiceren ze op de website

www.geborenin1809.nl

Hier kunnen ze ook ervaringen delen. De website wordt continu bijgewerkt, zodat iedereen die belangstelling heeft voor de Tilburgers uit 1809, de vorderingen op de voet kan volgen.

Cursussen en begeleiding
De deelnemers doen onderzoek in de rijke archieven van het Regionaal Archief Tilburg, onder begeleiding van medewerkers. Omdat een aantal deelnemers weinig onderzoekservaring heeft, organiseren het Regionaal Archief Tilburg en de Nederlandse Genealogische Vereniging cursussen over de burgerlijke stand, doop-, trouw- en begraafboeken, het archief en bevolkingsregisters. Komend jaar worden bovendien regelmatig ontmoetingsdagen en inloopspreekuren gehouden, waarbij het Regionaal Archief Tilburg de deelnemers helpt om gegevens te vinden. De deelnemers kunnen ook beschikken over het landelijk netwerk van de NGV, voor informatie over Tilburgers die zijn vertrokken uit hun geboorteplaats. Zo volgen de deelnemers hen het hele land door.