Online oefentool voor het lezen van oud schrift gelanceerd

oud schrift

Regionaal Archief Tilburg en Regionaal Historisch Centrum Eindhoven hebben samen de website www.watstaatdaer.nl gelanceerd. Dit is een online oefentool voor het lezen van oude handschriften. De website kan je helpen om het ontcijferen van oud schrift onder de knie te krijgen.

Oud schrift

Veel mensen zijn geïnteresseerd in geschiedenis. Steeds meer mensen doen daarom eigen onderzoek in archieven. Archiefonderzoek vindt steeds vaker plaats op afstand, zonder dat je de medewerkers van een archief om hulp te kunnen vragen. Vaak moet daarvoor oud schrift ontcijferd worden. Om dit makkelijker te maken kun je vanaf nu dus deze website gebruiken. Het kunnen lezen van oude handschriften is niet alleen belangrijk voor onderzoekers in archieven, het is ook gewoon leuk voor iedereen die van geschiedenis houdt.

Website

De website is bedoeld voor beginnende archiefonderzoekers, mensen die oude teksten leuk vinden en hun kennis op peil willen houden, cursisten oud schrift en studenten geschiedenis. Naast de oefeningen is er ook een forum waarop bezoekers vragen kunnen stellen aan elkaar.