Oranje Comité Tilburg zoekt gastgezinnen

Het Oranje Comité Tilburg is op zoek naar gastgezinnen voor de periode van 26 oktober tot 1 november. Er komen zo'n 55 bevrijders van Tilburg naar de festiviteiten rondom de 65e herdenking van de bevrijding van Tilburg.

Die 65e herdenking van de bevrijding van Tilburg wordt eind oktober dus bijgewoond door 55 veteranen. Een aantal van hen zou heel erg graag overnachten bij een Tilburgs gastgezin omdat ze 65 jaar geleden ook bij Tilburgse mensen waren ingekwartierd. Namens het Oranje Comité roept Leon Timmermans Tilburgers op zich als gastgezin ter beschikking te stellen. De 55 bevrijders van Tilburg zijn te gast in de stad van 26 oktober tot 1 november. Van de gastgezinnen wordt dus slechts korte tijd om gastvrijheid gevraagd. “Voor een aantal van de bevrijders is het zeer wezenlijk dat ze de korte tijd hier bij Tilburgse mensen door kunnen brengen”, aldus Leon Timmermans.

De hoogbejaarde veteranen worden vergezeld door plusminus zeventig begeleiders. Zij – plus het grootste deel van de veteranen – worden ondergebracht in hotels. Het Oranje Comité stelt het zeer op prijs als voor een beperkt aantal bevrijders Tilburgse gastgezinnen beschikbaar zouden zijn. Timmermans: “De meeste veteranen zijn mannen. Onder de gasten die te kennen hebben gegeven graag bij een Tilburgs gastgezin te willen overnachten zijn twee vrouwen. Ze zijn nichten van de Canadees Roy Carter. Samen met twee andere piloten was hij op 9 juli 1944 aanwezig in het huis van verzetsvrouw Coba Pulskens toen daar door de Duitsers een inval werd gedaan.”

De bevrijders komen voornamelijk uit Schotland en Engeland en verder uit de Verenigde Staten, Canada, Australië en Frankrijk. Het Oranje Comité heeft de adressen van de 55 veteranen weten te achterhalen dank zij de medewerking van de Schotse Lions Club. Daardoor komen er precies net zo veel bevrijders naar Tilburg als vijf jaar geleden toen de bevrijding voor het laatst met extra luister is gevierd. Gezien de hoge leeftijd is dit een zeer groot aantal. Timmermans: “Al deze mensen hebben daadwerkelijk bijgedragen aan de bevrijding van Tilburg. Wie interesse heeft om een paar dagen als gastgezin op te treden kan dat kenbaar maken via e-mail: oranjecomitetilburg@gmail.com.”