Ruim 28.000 volwassenen en 20.000 ouderen onder de loep

Half oktober valt bij ruim 28.000 volwassenen van 19 t/m 64 jaar en 20.000 ouderen van 65 jaar en ouder een brief met een vragenlijst van de GGD Hart voor Brabant in de bus. Het gaat om een grootschalig onderzoek naar gezondheid en welzijn. De GGD voert dit onderzoek uit in opdracht van zijn gemeenten. De personen zijn willekeurig gekozen. De volwassenen en ouderen krijgen elk een aparte vragenlijst afgestemd op hun levensfase.

Een goede gezondheid is voor veel mensen belangrijk. Om de gezondheidssituatie van inwoners te verbeteren en activiteiten in de gemeente goed te laten aansluiten bij de behoeften is informatie nodig. Met de resultaten van dit onderzoek kunnen de gemeenten hun beslissingen beter onderbouwen.

Onderzoek en resultaten
De twee vragenlijsten gaan over onderwerpen als gezondheid, leefgewoonten en woonomgeving. Maar ook over de behoefte aan welzijnsvoorzieningen, professionele zorg en mantelzorg. Er zijn namelijk zoveel dingen, die het welbevinden van mensen kunnen beïnvloeden.

De GGD Hart voor Brabant doet dit onderzoek elke vier jaar. Dat maakt het mogelijk trends in gezondheid en welzijn te ontdekken. Het onderzoek vindt samen met de andere GGD’en in heel Noord-Brabant en Zeeland plaats. Zo kunnen de resultaten vergeleken worden met andere gemeenten en regio’s. Naar verwachting publiceert de GGD de resultaten van beide enquêtes in het najaar van 2010 op de website www.ggdhvb.nl.