logo

Special Olympics Regionale spelen 2023 een groot succes

Special Olympics

1190 medailles, 415 sporters, 120 coaches, 6 sporten, 2 steden en ontelbare vrolijke gezichten, het zijn de kerncijfers van een zonnige editie van de Special Olympics Regionale Spelen. Kortom: het was een fantastische sportdag in Tilburg en Breda. Lees snel verder!

Zondag 4 juni 2023 was het zover. Breda en Tilburg genoten onder de warme zon van ruim 400 sporters met een verstandelijke beperking die zich in het zweet werkten tijdens de Special Olympics Regionale Spelen. Op de sportvelden van veel verenigingen uit Breda en Tilburg genoten sporters en coaches van een sportieve dag vol gezelligheid.

Testcase

De Special Olympics Regionale Spelen Breda en Tilburg 2023 (kortweg: SORS) zijn voor de projectorganisatie én de sportverenigingen de eerste testcase in opmaat naar de Nationale Spelen in 2024. Het kennis nemen van de regels en competitieopzet die horen bij de Special Olympics maakt het voor de vrijwilligers en projectorganisatie een ontzettend waardevolle stap naar volgend jaar.

Ook Brigite van Haaften, voorzitter van de Stichting Nationale Spelen Breda en Tilburg 2024, heeft genoten: “Het behoeft geen uitleg dat je van alle vrolijke en sportieve gezichten heel erg blij wordt. Voor Breda en Tilburg is dit de eerste keer dat ze echt mogen proeven aan de Special Olympics en ik kan alleen maar heel trots zijn op onze verenigingen en vrijwilligers die zich hebben ingezet voor zo’n mooi sportfeest.”

Side-events

Niet alleen op de verenigingen was het feest. Zo waren er ook side-events met onderdelen als wandelen, Bocce en Urban sports. In samenwerking met verschillende zorginstellingen, zoals Amarant en de Prisma Groep, maar ook de loketten Uniek Sporten wordt er veel aandacht besteed aan het stimuleren van sport en inclusie voor mensen met een verstandelijke beperking.

Maarten van Asten, wethouder Sport van de gemeente Tilburg, gaf het startschot bij het onderdeel Zwemmen en genoot van het enthousiasme van de sporters en verenigingen: “Ik had al zin in de Special Olympics Nationale Spelen 2024 maar na vandaag is dat alleen nog maar meer geworden! Het is een fantastisch om al die mensen te zien genieten: van de sportieve prestaties, de sfeer in het publiek maar bovenal het plezier dat de sporters hebben. Dit smaakte absoluut naar meer!”

Blik vooruit

Kijkend naar volgend jaar, worden de Nationale Spelen van 14 tot en met 16 juni georganiseerd in Breda en Tilburg. De steden verwachten 2500 sporters en 1000 begeleiders in 21 sportieve disciplines. Met een openingsceremonie voor 10.000 bezoekers in Breda en een Special Olympics dorp in de Beekse Bergen, belooft het een groot sportfeest te worden voor de regio. De projectorganisatie maakte ook van de gelegenheid gebruik om twee nieuwe (hoofd)sponsors aan zich te verbinden.

Over de Special Olympics

De Special Olympics Nationale Spelen wordt iedere twee jaar roulerend door Nederland georganiseerd voor mensen met een verstandelijke beperking. Op 14, 15 en 16 juni 2024 vindt dit bijzondere evenement plaats in Breda en Tilburg. Er gaan meer dan 2500 sporters meedoen, in 21 takken van sport. De centrale thema’s van het evenement zijn: talent, sport en inclusie.