TextielMuseum gaat weer open voor publiek met ondere andere de tentoonstelling van het Eurovisie Songfestival

TextielMuseum open

Het TextielMuseum gaat vanaf zaterdag 5 juni weer open voor publiek. Het museum kijkt ernaar uit weer bezoekers te ontvangen met een splinternieuwe presentatie van modecreaties van het recente Eurovisie Songfestival, de wonderlijke designtentoonstelling van Kiki van Eijk en het levendige makerschap dat te beleven valt in het TextielLab. Een bezoek is mogelijk na het reserveren van een tijdslot. Tickets zijn te koop via deze website

Fotografie: Willeke Machiels i.o.v. TextielMuseum.

Na 172 dagen van sluiting opent het TextielMuseum weer de deuren voor publiek. Directeur Errol van de Werdt is zeer verheugd: “Eindelijk is het moment aangebroken dat mensen in ons museum weer inspiratie mogen vinden, en we ontvangen ze met open armen. Kunstenaars en ontwerpers konden gelukkig onverminderd doorwerken in ons TextielLab, maar het gemist van onze museumbezoekers was immens. We hebben in de afgelopen periode mooie alternatieven geboden met bijvoorbeeld online tours en workshops, maar er gaat niets boven de fysieke ervaring van kunst en cultuur. Daarom ben ik blij dat we bezoekers op een veilige maar vertrouwde wijze welkom heten. En om dat te doen met de prachtige jurken van het recente Songfestival is de kers op de taart.”

Modecreaties van het Songfestival

Voor het eerst toont het TextielMuseum vanaf 5 juni modecreaties van het Eurovisie Songfestival. De presentatoren en Nederlandse artiesten verschenen op de bühne van het internationale evenement in creaties van eigen bodem. In ‘Eurofashion | Creaties van het Songfestival‘ toont het TextielMuseum zeven van deze bijzondere stukken. Te zien zijn onder andere de outfits van Edsilia Rombley van de hand van Tess van Zalinge en Elzinga Studio. Daarnaast is de japon van Chantal Janzen door David Laport te zien en tevens ook de creatie van modehuis Maison voor host Nikkie de Jager en ook de jurk voor zangeres Davina Michelle van Martan.

Wonderlijk design door Kiki van Eijk

In de tentoonstelling ‘Gedachtespinsels‘ stappen bezoekers in de wondere wereld van Kiki van Eijk, die al twintig jaar een onderscheidende bijdrage aan het Dutch Design levert. Op vernieuwende wijze presenteert het TextielMuseum de hoogtepunten van haar werk. Samen met scenograaf (theatervormgever) Theun Mosk draagt Van Eijk bezoekers uit haar poëtische ontwerpen en producten spelenderwijs te ontdekken, van klokken en kamerschermen tot meubels en lampen. Uniek is de ruimte ‘Herinneringen’, waar het licht en geluid de aandacht leiden langs de grootse textiele werken die de muren tot aan het plafond toe bekleden.

Innovatief makerschap in het TextielLab

In het TextielLab, de specialistische werkplaats van het TextielMuseum, komen dagelijkse (inter)nationale kunstenaars en ontwerpers om samen te werken met de meesterwevers, garenexperts en breispecialisten van het lab. Bezoekers kijken mee over de schouders van deze makers en technische specialisten terwijl ze op innovatieve en traditionele machines de meest vernieuwende en inspirerende textielproducten ontwikkelen.

Laatste kans: Rode draden

De tentoonstelling ‘Rode draden’ draait om het vertellen van verhalen en brengt daarin kunst en design samen. Aan de hand van persoonlijke én culturele perspectieven toont de expositie dat er meer dan één verhaal over onze wereld te vertellen valt. Met werken van Eylem Aladogan, Mercedes Azpilicueta, Christiaan Bastiaans, Walter van Beirendonck, Célio Braga, Studio Formafantasma, Hella Jongerius, Susanne Khalil Yusef, Kustaa Saksi, Jennifer Tee, Anna Verwey-Verschuurde, Roy Villevoye en meer.

Een aangenaam en veilig bezoek

Het TextielMuseum heeft de noodzakelijke maatregelen getroffen voor een veilig en prettig museumbezoek. Het museum volgt daarvoor de richtlijnen van het RIVM en het protocol van de Museumvereniging. Door het reserveren van tijdsloten reguleert het TextielMuseum de bezoekersaantallen in het ruim opgezette museumgebouw. Er zijn voldoende handdesinfectiepunten aanwezig en schoonmaak vindt regelmatig plaats. Het TextielCafé en de TextielShop zijn ook weer open voor museumbezoekers – met een maximum aantal bezoekers.

Meer weten?

Check dan de website van het TextielMuseum.