TextielMuseum pakt kledingprobleem aan met expositie ‘Long Live Fashion!’

TextielMuseum

De coronapandemie heeft veel roet in het eten gegooid afgelopen jaar. Geen biertje meer van je favoriete horecazaak, niet meer naar een voetbalwedstrijd, alle pretparken dicht. Kortom: veel bedrijven moesten zich in een raptempo aanpassen. Zo ook de kledingindustrie. Daarom nodigt het TextielMuseum jou uit voor een interactieve expositie die dit probleem wil aanpakken. Lees verder.

De langdurige lockdowns hebben gezorgd voor magazijnen vol met onverkoopbare kleding. Niet heel duurzaam dacht het TextielMuseum. Daarom presenteert TextielMuseum ‘Long Live Fashion!’. Een interactieve expo die de bezoekers wil stimuleren om duurzamer met kleding om te gaan. Verdeeld over verschillende zalen ga je ontdekken hoe je textiel kan hergebruiken, ga je aan de slag met reparatie- en upcycletechnieken, en kan je een fashion item ontworpen door Christien Meindertsma laten maken van gerecycled textiel. Ronald van der Kemp, Duran Lantink en een tiental andere modeontwerpers bieden het publiek inspiratie met duurzame couture en streetwear gemaakt van hergebruikte materialen.

Ronald van der Kemp

Tijdens de Parijse coutureweek begin dit jaar. pakten veel grote modehuizen flink uit. Dit vond duurzaam modeontwerper Ronald van der Kemp maar ongepast in tijden van een pandemie en lockdowns. Daarom nam hij als thema voor zijn online collectiepresentatie het thema: ‘Has the world gone mad?’. Ronald liet zien hoe het anders kon: door te werken met middelen die voorhanden zijn. Minder klanten zorgen voor minder restmaterialen. Ronald moest zijn creativiteit op een andere manier gebruiken. Hij begon zijn creaties handmatig te beschilderen. Zijn couturecollectie SS2021 werd betiteld tot ‘een avant-garde balfeest’ in een lovende recensie van de Franse krant Libération.

Duran Lantink

Door seizoensgebonden te werken, brengen modehuizen meerdere keren per jaar collecties uit. Hierdoor wordt vaak ook meer kleding in een jaar gekocht. Duran Lantink gaat daar graag tegenin. De Nederlandse ontwerper heeft al samengewerkt met grote namen zoals Billie Eilish en Jaelle Monáe. Hij ontwikkelde een collectie die uitzonderlijk lang mee zou gaan: Springsummerautumnwinter 2021. Hiervoor transformeerde hij ongedragen kleding uit zijn eerdere collecties, tweedehands kleding en high-end fashionstoffen tot eclectische couturestukken – ongeacht voor welk seizoen ze oorspronkelijk gemaakt werden.  In ‘Long Live Fashion!’ is uit deze collectie zijn glimmende Oscient Otiose Dress te bewonderen.

Online opening 24 september

De expositie is van 25 september 2021 tot en met 27 maart 2022 te bezoeken in het TextielMuseum. Daarnaast viert het museum het opengaan van de tentoonstelling met een online event op vrijdag 24 september 2021 om 16.00 uur (gratis). Met onder meer vormgever Christien Meindertsma, jonge modetalenten en een sneak peek van de expo met curator Suzan Rüsseler. Meer informatie en aanmelden kan via de website van het TextielMuseum.