TextielMuseum wint de Museumprijs 2017 en ontvangt €100.000,-

Het TextielMuseum heeft zojuist de felbegeerde Museumprijs 2017 gewonnen. Donderdagmiddag werd bekend dat het Tilburgse museum zich Museum van het Jaar 2017 mag noemen en daarmee €100.000,- in ontvangst neemt om zijn museumdroom te kunnen realiseren.

Het TextielMuseum won met 40% van de stemmen, het hoogste aantal ooit! In totaal is er ruim 81.000 keer gestemd.

‘Unieke combinatie van geschiedenis en hedendaags design’

Dit jaar stond de prijs in het teken van Design & Mode, een categorie die het TextielMuseum natuurlijk perfect past. Volgens de jury biedt het TextielMuseum een unieke combinatie van de geschiedenis van het maken met hedendaags design. “Er is niet alleen een kwalitatief uitstekende vaste opstelling met dito tijdelijke tentoonstellingen, maar ook een studio/laboratorium waarin kunstenaars en ontwerpers aan het werk zijn. Het aanbod is zowel aansprekend voor een breed publiek als voor high end users. Het kwaliteitsniveau van dit museum is in alle facetten bijzonder goed.”

https://www.youtube.com/watch?v=ykoSSppIqPc

Genomineerden

Het Textielmuseum won van het Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam) en het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch. De jury van de Museumprijs nomineert jaarlijks drie musea die aanmerking komen voor de prijs. Uiteindelijk bepaalt het publiek door middel van stemmen wie de winnaar is.

Museumprijs

De BankGiro Loterij Museumprijs wordt sinds 2007 uitgereikt aan het museum dat er het beste in slaagt op basis van eigen collectie ontwikkelingen in en de betekenis van design en/of mode voor een breed publiek te presenteren. Van het gewonnen bedrag mag het museum 25% vrij besteden, de rest wordt in overleg met het Prins Bernhard Cultuurfonds besteed aan één of meer projecten of tentoonstellingen van het winnende museum. Deze musea wonnen afgelopen jaren de Museumprijs:

  • 2016 – Oorlogs- en verzetsmusea – Nationaal Monument Kamp Vught
  • 2015 – Stads- en streekmusea – Fries Museum
  • 2014 – Natuurhistorische musea- Klok & Peel Museum Asten
  • 2013 – Goede binding met groep of gemeenschap – Joods Historisch Museum
  • 2012 – Leukste museum voor kinderen – Natuurmuseum Fryslân
  • 2010 – Beeldende kunst – Museum Boijmans Van Beuningen
  • 2009 – Nederlandse geschiedenis – Nederlands Openluchtmuseum Arnhem
  • 2008 – Archeologie/bodemschatten – Hunebedcentrum Borger
  • 2007 – Kasteelmusea – Kasteelmuseum de Menkemaborg