TextielTroopers: een kunstzinnige wandeling door de textielbuurt van Tilburg!

Aanstaande woensdagochtend 23 april van 9.00 tot 10.30 uur vindt er een bijzondere wandeltocht plaats als afsluiting van het scholenproject TextielTroopers. Ruim 100 Tilburgse kinderen betonen deze ochtend live hun eer aan het TextielMuseum, Het Wevershuisje aan de Hasseltstraat, museum De Pont en het Textielplein. De leerlingen eren niet alleen een markante plek door middel van een speciaal lied, dans of andere kunstzinnige uiting, maar laten ook het textielkunstwerk zien dat ze de afgelopen weken hebben gemaakt. De wandelroute is voor iedereen toegankelijk en is terug te vinden op https://www.facebook.com/TextielTroopers. Hier is ook alle actuele informatie over het project terug te vinden. U bent van harte welkom!

Tijdens het project TextielTroopers zijn ruim 100 leerlingen van 4 verschillende basisscholen de afgelopen weken in de textielgeschiedenis van Tilburg gedoken. Wat betekenen de plekken voor de textielgeschiedenis van de stad? Hoe is de textielgeschiedenis nog terug te zien in Tilburg?  En wat is tegenwoordig allemaal mogelijk met textiel? Om deze vragen te beantwoorden zijn de leerlingen aan de slag gegaan met een speciaal lespakket, waaraan o.a. het Regionaal Archief Tilburg, TextielMuseum, De Pont en Wevershuisje Hasselt hebben meegewerkt.

Geïnspireerd door verschillende activiteiten, waaronder museumbezoeken, zijn de jonge TextielTroopers vervolgens zelf aan de slag gegaan: in de klas is er, door middel van verschillende textiele werkvormen, hard gewerkt aan een groot kunstwerk. Het kunstwerk is bedoeld om alle markante plekken in de Textielbuurt te markeren: duidelijk zichtbaar voor iedereen!

Angelique van Brede School Oud-Noord: “Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen bij het Textielmuseum, Het Wevershuisje, De Pont en het Textielplein. Dit zijn markante plekken in de textielbuurt die stuk voor stuk hun naam, functie of gebouw danken aan de Tilburgse textielgeschiedenis. Daar zullen de leerlingen laten zien en horen waarom hun markante plek zo bijzonder is!”

 TextielTroopers is tot stand gekomen dankzij medewerking van het Regionaal Archief Tilburg, Textielmuseum, Het Wevershuisje en De Pont. Het project is in opdracht van Brede School Oud-Noord ontwikkeld door SNENS. Deelnemende scholen zijn Yore, Cleijn-Hasselt, De Vijfhoeven en De Stappen.