Tilburg krijgt een groeituin op de stadsakker: werkzaamheden gestart

Start ontwikkeling GroeiTuin013 op de Stadsakker

Goed nieuws voor alle liefhebbers van groen, gezond en sociaal. Het is eindelijk zover. Met het collegebesluit van 2 februari is de laatste hobbel genomen: GroeiTuin start op korte termijn op de Stadsakker en gaat daarmee een unieke bijdrage leveren aan Stadsbos013!

Fotografie: Michaël Molenaar Fotografie

Perceel klaarmaken voor het eerste seizoen

Net op tijd kwam het besluit van het college van B&W. De eerste bloembollen steken hun kopjes alweer boven de grond, het groeiseizoen staat op het punt van beginnen. Iedereen die langs het perceel van GroeiTuin013 fietst (hoek Reeshofdijk/Zwartvenseweg) kan zien dat er nog enorm veel moet gebeuren voordat de eerste piepers de grond in kunnen. Samen met Brouwers Groenaannemers worden in februari de eerste grote machinale grondwerkzaamheden uitgevoerd. Daarna wordt er handmatig verder gewerkt aan het planten van de haag, aanleggen van paden en voorbereiden van teeltbedden.

Ook vrijwilliger worden? Meld je aan!

StadsTuinderij Piushaven sluit dit voorjaar definitief de poorten en de meeste deelnemers staan te trappelen om op de Stadsakker verder te gaan. Nieuwe vrijwilligers uit omliggende wijken zoals Wandelbos, Het Zand, Kruidenbuurt, Gesworen Hoek en de Reeshof zijn erg welkom. Er is werk genoeg en zoals de ervaring bij StadsTuinderij Piushaven leert: het is enorm gezellig. Dus mocht je mee willen doen of ontvang je graag meer informatie, neem dan contact op met onze coördinator Karin Moers via karen@groeituin013.nl of 06 30759572.

Groeien en bloeien doe je samen

Stichting Het Werkt heeft samen met alle vrijwilligers en dagbesteders van StadsTuinderij Piushaven jarenlang hard gewerkt om de waard van een open, collectieve tuin aan te tonen en deze een definitieve plek in Tilburg te geven. Ondanks deze inzet zou de realisatie van GroeiTuin013 niet mogelijk zijn geweest zonder de bijdragen van sponsoren, groot en klein.

Stap voor stap

De inrichting van het perceel is de eerste stap in de realisatie van GroeiTuin013. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er een prachtig centraal paviljoen komt. Een plek voor educatie, bijeenkomsten, een streekproductenwinkel en ondersteunende daghoreca met een heerlijk buitenterras. Helaas was 2020 geen goed jaar om financiering voor een dergelijk gebouw te werven. Daarom komt er een gefaseerde ontwikkeling. De komende paar jaren maken we gebruik van tijdelijke huisvesting voor de werkruimten, vrijwilligersverblijven en een eenvoudig winkeltje. Het definitieve gebouw wordt uiterlijk in 2024 gerealiseerd.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen bij GroeiTuin013? Kijk dan op de website. Deze laatste staat nog in de steigers, maar zal snel gevuld worden met foto’s en informatie over de nieuwe groene huiskamer van Tilburg. Ook zijn daar de twee vacatures te vinden die open staan nu de verhuizing werkelijk doorgaat.