Tilburger Niels (21) studeert af bij eigen bedrijf en helpt bedrijven aan sollicitanten middels WhatsApp

recrubo

Dat er in Tilburg veel talent rondloopt, weten we al langer. Ook de 21-jarige Niels Tukker is zo’n multi getalenteerde jongen die, wanneer hij digitale kansen ziet, meteen in de actiemodus springt. Momenteel studeert Niels af aan de opleiding Fontys Digital Business Concepts binnen zijn eigen bedrijf Recrubo en daar spraken wij hem over. 

Wat Recrubo doet: het sollicitatieproces van bedrijven automatiseren middels een WhatsApp chatbot. Efficiënt en kostenbesparend. Het idee om Recrubo te starten ontstond toen WhatsApp hun business API besloot open te zetten. Niels begon met het maken van chatbots en net toen de eerste aanvragen van bedrijven binnenstroomden, kwam het coronavirus om de hoek. “Dat was wel balen. Ik merkte dat HR-afdelingen van bedrijven hun budgetten bevroren waardoor een hoop opdrachten verloren gingen.”

Maar stilzitten deed Niels niet. Hij besloot om zich samen met een aantal andere vrijwilligers in te zetten voor een groot Brabants ziekenhuis. Hij ontwikkelde een chatbot voor het intranet (intern platform red.) van het ziekenhuis. “Medewerkers van dat ziekenhuis hadden een hoop vragen omtrent het COVID-19 virus en de effecten daarvan op hun werkzaamheden. Maar dat ziekenhuis had op dat moment niet de capaciteit om al deze vragen goed te beantwoorden. Met onze chatbot konden we ervoor zorgen dat de vragen van medewerkers alsnog op een efficiënte manier werden beantwoord.”

Goede sollicitanten

Nu de maatregelen rondom het coronavirus wat versoepelen en de markt weer aantrekt, focust Niels zich volledig op zijn bedrijf Recrubo. De naam is uiteraard een samensmelting van recruitment en chatbots. De WhatsApp chatbots van Recrubo zijn met name interessant voor grote bedrijven. “Veel bedrijven krijgen een hoop sollicitaties binnen op hun vacatures, maar slechts een klein deel daarvan is interessant. Onze chatbots nemen het eerste werk van recruiters uit handen en schieten interessante informatie over sollicitanten direct door naar een ATS systeem. Daardoor kan een bedrijf direct zien welke sollicitanten wel of niet interessant zijn.”

In eerste instantie bekijken de chatbots van Recrubo dus of sollicitanten capabel genoeg zijn voor een vacature. Maar de chatbots gaan verder dan dat. “Het is zelfs mogelijk om de chatbots te koppelen aan de agenda’s van recruiters waardoor via WhatsApp ook automatisch sollicitatiegesprekken worden ingepland.”

Kostenbesparend en laagdrempelig

Er zijn nog maar weinig bedrijven die gebruik maken van de diensten van WhatsApp. Juist daar zag Niels een kans. “Doordat WhatsApp bekend staat als een platform waarop je met vrienden communiceert, is het direct ook een laagdrempelig platform. De openratio van een WhatsApp-bericht ligt rond de 98%. Deze cijfers zijn gigantisch hoog en bieden daarom ook kansen om met potentiële werknemers te chatten.”

Ook is het voor consumenten steeds gebruikelijker om met bedrijven te communiceren via WhatsApp. Je ziet dit met name bij de klantenservice van grote merken, kledingwinkels en andere bedrijven. Bij veel bedrijven zijn het medewerkers die via WhatsApp met klanten communiceren. Bij Recrubo is dit dus als het ware een robot. “Maar dat merken sollicitanten niet. De technologie is een stuk verder dan vroeger en chatbots zijn intelligent genoeg om met mensen de conversatie aan te gaan, zonder dat zij door hebben dat ze met een chatbot communiceren.”

Meer informatie over Recrubo

Wil jij meer informatie over de diensten van Recrubo of gebruik maken van de chatbot van het bedrijf om efficiënt en kostenbesparend aan goed personeel te komen? Check dan zeker eens de website van Recrubo.