Tilburgse Maurick Reuser wint twee eerste prijzen in internationaal compositieconcours

Afgelopen dinsdag 1 maart won Tilburgse pianist en componist Maurick Reuser tweemaal de eerste prijs in het internationale compositieconcours The Time of the Guitar. Het concours, in volle naam III International Competition among composers “THE TIME OF THE GUITAR”, vond afgelopen maand online plaats en werd georganiseerd door de Moscow International Association of Guitar Art, een toonaangevende organisatie voor internationale gitaarmuziek. In de jury zaten componisten en gitaristen uit Italië, Canada, Finland en Rusland.

Maurick ontving de prijzen met het gitaarsolowerk From Clouds en met First Winds, een duo voor klarinet en gitaar. Zijn inspiratiebron is de samenkomst tussen oosterse en westerse culturen en hoe deze zich tot elkaar kunnen verhouden. Het onderzoeken van balans, harmonie, dynamiek en ruimte staat hierbij centraal. Zijn favoriete uitdrukking is fusoku-furi, wat betekent ‘’niet verbonden en niet gescheiden’’. 

Verbonden met wereldbeeld

Zijn wijze van componeren is sterk verbonden met zijn wereldbeeld: “Als je een stukje hebt met snelle noten, moet er ergens ook een stukje zijn met langzame noten. En ik geloof ook niet in alleen maar strak of alleen maar vrij spelen. Rubato, een muzikaal begrip, betekent letterlijk tijd stelen, maar voor de balans moet je op een ander moment ook de tijd teruggeven. Twee uitersten hebben van nature een spanning, maar dit hoeft niet in strijd of conflict opgelost te worden. Integendeel, extremen moeten leren zich flexibel tot elkaar te verhouden en een dynamische balans op te zoeken. Dat is waar mijn muziek over gaat. Het overheersen van het één over de andere kan in kunst een interessant effect opleveren, maar is mijns inziens een kwalijke zaak wanneer toegepast in de werkelijkheid.”

Maurick doelt hiermee ook naar het conflict tussen Rusland en Oekraïne:  “Voor mij betekenen de prijzen dat mijn boodschap om in mogelijkheden en harmonie te denken, in plaats van zwart-wit en conflict, erkend wordt. Elk verhaal is een frame en alle verhalen samen vormen het grotere geheel. Om behoorlijk te kunnen handelen moet je kennisgenomen hebben van elk verhaal. Het vooraf uitsluiten van mogelijkheden, daar geloof ik niet in. Wanneer een verhaal systematisch andere verhalen diskwalificeert, kun je het best op je hoede zijn. Maar ik kan het ook helemaal mis hebben.”

Maurick denkt dat kunst en cultuur mensen kan verbinden, maar onder één voorwaarde: Dé cultuur of één cultuur bestaat niet. Cultuur is een verzameling van allerlei verhalen, gehoorde en ongehoorde stemmen. Wat ze uitdrukken is belangrijk, maar nog belangrijker is proberen te begrijpen waarom een verhaal uitdrukt. Zo moedigt cultuur aan om mogelijkheden te zien, vergelijkbaar met de verschillende facetten van eenzelfde diamant. Aandacht voor cultuur is dus aandacht voor diversiteit in je samenleving en bovendien de erkenning en waardering ervan. En dan pas kan je keuzes maken ter bevordering van de balans en harmonie. Cultuur is geen politiek of zelfs politieke keuze, het maakt juist politiek mogelijk. Dát is voor mij de kracht van kunst.’’ 

Binnenkort te beluisteren

De prijswinnende stukken zijn nog niet te beluisteren, maar de première van First Winds zal plaatsvinden op 20 maart in de concertserie Marquette Klassiek te Heemskerk, door Ekaterina Uvarova (gitaar) en Danielle Rossouw (klarinet).  

Maurick Reuser (1998) is een prijswinnend pianist, componist en presentator met voorliefde voor het oosten. Als masterstudent piano aan de Fontys Hogeschool voor de kunsten onderzoekt hij momenteel de mogelijkheden om Japanse kunst en cultuur te integreren in nieuwe muziek. Zijn muziek wordt gespeeld door ensembles zoals het Chimaera Trio en But What About bij bijvoorbeeld de Gaudeamus Muziekweek. Hiernaast studeert Maurick bestuurskunde aan Tilburg University. Hij deed zijn onderzoeksstage bij de Raad voor Cultuur. In zijn vrije tijd houdt hij van Japans leren, wandelen en boeken lezen. Voor meer informatie, ga naar deze website.