Tonnie van Rijsewijk is de 33e Udenhoutse Broeder

Afgelopen zondag 16 februari was in Zorgcentrum De Eikelaar in Udenhout de bekendmaking van de Udenhoutse Broeder. Deze titel wordt elk jaar vergeven aan één van vele vrijwilligers in Udenhout en/of Biezenmortel. Dit jaar viel deze eer te beurt aan mevrouw Tonnie van Rijsewijk-Van Rijswijk vanwege haar vele vrijwilligerswerk in en voor diverse verenigingen en stichtingen. Tonnie is daardoor de 33e Udenhoutse Broeder die opgenomen wordt in het Genootschap van de Udenhoutse Broeder.

Traditiegetrouw haalt de Broeder van het voorgaande jaar zijn nieuwe ‘collega’ op uit het publiek: deze taak was nu voor Cees de Graaf, die vorig jaar deze titel kreeg

Vrijwilliger
Tonnie van Rijsewijk is vanzelfsprekend geen onbekende voor velen in Udenhout. Zo is ze al sinds 1955 verbonden aan de organisatie die nu de KVO is, de Katholieke Vrouwen Organisatie. Daar heeft ze in de loop der jaren verschillende bestuursfuncties vervuld. Nu is ze er actief lid met een passie voor bloemschikken. Maar het meest bijzondere is haar speciale ‘oog’ en aandacht voor het lief en leed van de verschillende leden. Naast het in de spotlights staan als de nieuwe Udenhoutse Broeder, werd ze vorig jaar ook al eens in de bloemetjes gezet. Samen met 3 anderen is Tonnie al meer dan 40 jaar collectant in Udenhout voor de Nierstichting.

Katholiek
Vanuit haar katholieke geloof is Tonnie ook nauw betrokken bij de werkgroep Levensbeschouwing en Welzijn van de ZLTO. Daar verzorgt ze verschillende diensten en bezoekt ze zieken en mensen in verband met Lourdesreizen, gehandicaptenvakanties en weduwen- en weduwnaarsgespreksdagen. Vanuit datzelfde geloof is ze ook betrokken bij de Johannes XXIII Parochie. Ze is sinds 1987 lid van de avondwakegroep. Ook verzorgt ze samen met twee anderen de versiering van bloemstukken in de kerk, in de weekenden, bij begrafenissen en huwelijken. Tenslotte doet niemand die iets over Udenhout wil weten, een tevergeefs beroep op haar: het verhaal gaat dat wie iets wil weten over Udenhout, bij Tonnie terecht kan voor het antwoord, inclusief krantenknipsel!

Felicitaties
Nadat Tonnie als Broeder geïnstalleerd was door Vader Abt en er de nodige lovende (dank)woorden gesproken waren, was het aan haar familie en vrienden om haar te feliciteren met deze titel. Speciale woorden waren er ook van Prins Rick d’n Urste van D’n Haozenpot en wethouder Erik de Ridder van Tilburg. Allen roemden de inzet van Tonny en het voorbeeld dat zij is voor velen. En dat is precies waarom Tonnie de titel Udenhoutse Broeder meer dan verdiend!