Uitzendbureau Knikkers: ‘Onze vriendschap is niet leidend. Wat wel leidend is, is dat het goed gaat met Knikkers’

Vlakbij Poppodium 013 vind je uitzendbureau Knikkers. Het bedrijf wordt gerund door drie ambitieuze mannen die elkaar sinds hun studententijd kennen. Coen, Koen en Charles timmeren met z’n drieën hard aan de weg om studenten en jongvolwassenen aan een passende bijbaan te helpen. Met namen als Draaimolen, Festival van het Levenslied en Oktoberfest liegt hun inzet er niet om. Wij vroegen de drie naar hun groeiende bedrijf, de weg ernaartoe en spraken over hoe het is om te ondernemen met vrienden.

Wanneer je door de Tivolistraat wandelt, kun je het grote pand waar Knikkers in zit bijna niet missen. “Het pand is met haar BREEAM Excellent certificering zelfs een van de meest duurzame kantoorgebouwen van Nederland”, vertelt Charles terwijl hij plaatsneemt naast Coen en Koen.

Studentenhuis

Na een slok van zijn koffie te nemen, vertelt Coen hoe de vrienden elkaar hebben ontmoet: “We hebben allemaal in hetzelfde studentenhuis aan het Wilhelminapark gewoond. Koen en ik woonden er samen, Charles woonde toen al ergens anders.” Koen vult hem aan: “Ook zaten we bij dezelfde studentenvereniging, gingen we naar dezelfde feestjes en kenden we dezelfde mensen. Die band tussen ons is heel organisch gegroeid.”

Op de vraag waarom de heren met ondernemen begonnen zijn, heeft Charles een duidelijk antwoord: “De markt heeft dat bepaald. Op een gegeven moment begon ik met het plaatsen van studenten bij logistieke bedrijven. Dat ging goed. Ik besloot toen dat ik carrière wilde maken op de universiteit en droeg mijn bedrijfje over aan mijn oude studentenhuis. Ik zei nog zo: ‘verkloot dit niet’, maar dat gebeurde toch. Koen en Coen stonden toen op en samen zijn we verdergegaan.”

Rolverdeling

De mannen hebben een duidelijke rolverdeling: “Charles is de man van de algemene, grotere strategie. Ook faciliteert hij hier veel van de IT”, vertelt Koen. “Daarnaast noemen we hem de juridische man. Daar ligt namelijk zijn achtergrond, wat ontzettend handig is om in ons bedrijf te hebben.” Charles knikt tevreden en zegt: “Koen is een ontzettend betrokken en enthousiaste compagnon. Hij is onze accountmanager en zorgt altijd voor een warm contact. Coen is het financiële kloppend hart van Knikkers. Hij werkt veel op de achtergrond en zorgt er onder andere voor dat de salarisadministratie op rolletjes loop.”

Knikkers was voorheen KC Studentenwerk. Op een gegeven moment groeide het bedrijf uit zijn jasje en was het tijd om de boel om te gooien. Volgens Coen was dat hard nodig: “Met KC Studentenwerk moesten we heel zuiver de instructies van onze opdrachtgevers opvolgen. We merkten na een tijd dat dit niet meer voor onze doelgroep werkte.” Koen knikt: “We besloten om alles zelf te gaan doen, met een volledige herinrichting tot gevolg. Alle administratieve taken hebben we geautomatiseerd, waardoor onze focus nu ligt op onze toegankelijkheid. Het contact met uitzendkrachten en opdrachtgevers staat centraal.”

Trots zegt Charles: “We draaien nu met de helft van de gebruikelijke marge, waardoor we meer loon kunnen geven aan onze uitzendkrachten, terwijl we goedkoper of hooguit even duur zijn als onze concurrenten. Studenten willen wel hard werken, maar het past niet altijd bij hun bestaan. Je moet ze goed begrijpen om ze echt verder te helpen met een bijbaan.”

Tijd voor een bijbaan

Charles: “Gen Z wil inderdaad graag werken, maar zit in een situatie waarbij werken bijna onmogelijk is: ze studeren, ervaren veel concurrentie en staan onder hoge druk, want ze moeten hoge cijfers halen. Daarnaast moeten ze hun vrije tijd besteden aan het opbouwen van een sociaal leven om een breed netwerk op te bouwen voor later. Wanneer heb je dan tijd voor je bijbaantje? Daar komen wij om de hoek kijken.” Volgens de drie is Knikkers een betrouwbare bron voor een bijbaan. “Als student kun je door continu veranderende schoolroosters geen werk op langere termijn vast leggen. Bij Knikkers kun je je dezelfde dag, zelfs nog een halfuur vóór de dienst aanmelden.”

Bij het omgooien van het bedrijf, hoorde ook een nieuwe naam. “We kwamen toen op de naam Knikkers; een speelse naam waar je veel mee kunt en die ook duidelijk is. Het gaat onze doelgroep vooral om de knikkers”, vertelt Koen. “Ondertussen ben ik het spreekwoord ‘er is stront aan de knikker’ wel helemaal beu”, lacht Charles.

Ondernemen met vrienden

Maar hoe is het nu eigenlijk om te ondernemen samen met je vrienden? “Dat gaat bij ons gelukkig heel goed. Het belangrijkste om te onthouden, is dat onze vriendschap niet leidend is. Wat wel leidend is, is dat het goed gaat met Knikkers”, legt Koen uit. Coen: “In een studentenhuis word je ook aangesproken wanneer je iets niet goed doet, dat waren we al gewend en zo is het nu nog steeds.”

“Ondernemen is daarnaast ook gewoon heel veel geluk hebben”, vertelt Charles. “Wij hebben een breed netwerk omdat we zelf studenten zijn geweest en daarmee ook goed weten hoe het er in dat wereldje aan toe gaat. De motivatie om te werken, ligt bij onze doelgroep op dit moment bij geld verdienen, niet bij carrière maken. Doordat wij de doelgroep écht begrijpen, werkt ons bedrijf.”

Ondernemen in Tilburg is volgens de drie heel fijn: “Ik kom uit Twente en merk een heel duidelijk verschil tussen ondernemen hier en daar. Alles gaat hier een stukje sneller en soepeler”, legt Coen uit. Charles: “In Tilburg winden we er geen doekjes om. Het is fijn dat we hier vaak maar één woord nodig hebben en de andere partij begrijpt ons al.”

Ruimdenkendheid

Charles benadrukt de ruimdenkendheid van Knikkers: “Uitzendbureaus verdienen geld door het plaatsen van personeel bij bedrijven. Wij kijken veel verder dan dat en focussen ons echt op de uitzendkracht.” Koen: “Wil je het goed doen, dan moet je weten hoe hun leven eruitziet. Hierdoor kunnen wij een enorme doelgroep activeren en op flexibele basis inzetten bij onze bedrijven. Onze site en werkwijze is daarom tweetalig, zodat we ook internationale studenten kunnen bedienen.”

Hoe de heren Knikkers in een paar woorden zouden omschrijven? “Flexibel, toegankelijk, betrokken en loyaal”, somt Charles op. Coen: “We zijn nog nooit met een klant gestopt en er is nog nooit een factuur niet betaald. Wanneer we een nieuwe klant accepteren gaan we tot het gaatje en komen we al onze afspraken na.”

Voordelen en nadelen

Aan ondernemen hangen voordelen, maar ook nadelen. Koen: “Ik vind ondernemen ontzettend leuk, want ik ben zelf in charge en hoef geen dingen te doen waar ik niet achter sta. Charles knikt instemmend: “een groot voordeel, maar tegelijkertijd ook nadeel is dat het grenzeloos is. Alles kan en mag, maar er zijn daarentegen weinig momenten dat je het helemaal los kunt laten. Soms ben ik jaloers op mensen die drie weken op vakantie kunnen gaan en hun telefoon uit kunnen zetten. Ik noem het ook wel de verslaving van het ondernemen.” Coen en Koen zijn het hier helemaal mee eens.

Toekomst

De toekomst van Knikkers ziet er volgens de mannen goed uit: “We hebben nét onze nieuwe applicatie ‘de KnikkerBAAN’ gelanceerd. Hiermee kunnen we gemakkelijk onze klanten ontzorgen en tegelijkertijd onze doelgroep beter bedienen”, vertelt Charles. “Het geeft zoveel energie om te zien hoe schaalbaar we zijn. Wanneer de juiste partijen zich bij ons aansluiten, is de sky the limit.”

Meer informatie

Wil jij als bedrijf meer weten over Knikkers of ben jij zelf misschien opzoek naar een bijbaan? Stuur een appje naar 06-39057359 ok kijk op de website.