Vraag: is de waarde van auto’s regio gebonden?

Een auto vermindert al in waarde als de eerste eigenaar de wagen bij wijze van spreken de showroom uitrijdt. Deze daling in waarde is te vertalen naar de afschrijving. Het is echter de vraag of er ook sprake is van een verschil in dagwaarde in uiteenlopende regio’s. Is het bijvoorbeeld zo dat je auto meer waard is als je deze in Tilburg inruilt of verkoopt en niet in een andere regio? Er zijn in elk geval wel verschillende factoren die invloed hebben op de dagwaarde van een auto. Ontdek hier hoe het precies in elkaar zit en of er inderdaad regionale verschillen zijn.

Bijdrage van en geschreven door: Lequal

Auto’s goedkoper in de Randstad

Het is inderdaad zo dat de regio van invloed is op de prijs van de auto. In Tilburg betaal je voor eenzelfde type tweedehands auto bijvoorbeeld meer dan in Amsterdam. Dat komt omdat de tweedehands auto’s in de Randstad goedkoper zijn. Er is in steden als Den Haag en Amsterdam net even een groter aanbod met auto’s dan in Tilburg. In andere plaatsen in de provincie Noord-Brabant is de prijs eveneens hoger in verband met een beperkter aanbod. Het is nu eenmaal de marktwerking dat als er veel aanbod is dat de prijs dan daalt. Het is natuurlijk ook zo dat er nog andere waardebepalende factoren zijn.

Overige waardebepalende factoren

Bij het kopen van een tweedehands auto speelt de regio een minder belangrijke rol dan twee andere factoren. Het gaat dan om het bouwjaar en om de kilometerstand. Daarnaast is het zo dat ook het merk, de nieuwprijs en de conditie van de wagen een rol spelen. Verder geldt voor de waardevastheid van de wagen dat populaire auto’s duurder zijn. Zo is een zuinige en compacte auto meer waardevast dan een brandstof slurpende grote wagen.

Dagwaarde van de auto

Bij het kopen van een auto of bij het verkopen van een auto is het altijd handig om de dagwaarde ervan te weten. Die is online te checken en biedt een prima uitgangspunt om een verkoopprijs vast te stellen of om over een prijs van een tweedehands wagen te onderhandelen. Overigens geeft een online taxatie op basis van de kilometerstand en het kenteken een indicatie. Deze taxatie houdt bijvoorbeeld geen rekening met lakschade. Het is verder nog interessant om te weten wat een meeneemprijs is. Bij een meeneemprijs geldt dat er geen garantie is en er vindt geen afleverbeurt of onderhoudsbeurt plaats. Daarom zijn de auto’s met meeneemprijzen vaak net even wat lager geprijsd.