Duocontainers voor plastic en papier

Duocontainers voor groente-, fruit en tuinafval (GFT) en restafval worden vervangen

Het college heeft deze week besloten de raad voor te stellen om alle huishoudens in de stad nog dit jaar een duobak voor plastic verpakkingen en papier te geven. Dat is beter voor het milieu, verbetert de service aan inwoners en is goedkoper. De beslissing volgt op de resultaten van een proef die is gehouden in de Reeshof, Groenewoud, Berkel-Enschot en Jeruzalem. De duobakken worden verstrekt aan huishoudens die nu al gebruik maken van een duobak voor de inzameling van GFT- en restafval, aangezien in flats en appartementencomplexen afval op een andere manier wordt ingezameld.

Het college heeft eveneens besloten om de duobakken voor de inzameling van GFT-afval en restafval te
vervangen. Die zijn na jaren intensief gebruik aan vervanging toe. De oude duo- en papiercontainers worden gerecycled. De nieuwe containers hebben een registratiechip om de inzameling op de voet te volgen en zo nodig ook te verbeteren.

Resultaten proef
Uit de evaluatie van de proef blijkt dat er een flinke toename is in de hoeveelheid ingezameld plastic
verpakkingsafval. Tenminste een verviervoudiging van het aantal ingezamelde kilo's plastic. Ook de
hoeveelheid restafval verminderde aanzienlijk. Deelnemers aan de proef gaven aan dat ze een grotere
bereidheid tot sorteren hebben als plastic aan huis wordt opgehaald.
De proef met het huis-aan-huis inzamelen van plastic verpakkingen bestond uit twee delen. In de Reeshof en Groenewoud kregen ruim 900 huishoudens naast de bestaande papiercontainer en duocontainer voor GFT en restafval ook een minicontainer voor plastic verpakkingen. In Berkel-Enschot en de wijk Jeruzalem is bij ruim 900 adressen de papiercontainer vervangen voor een duocontainer voor plastic en papier.
Op basis van de resultaten van de proef stelt het college voor om bij alle huishoudens in de laagbouw de
papiercontainer nog dit jaar te vervangen door een duocontainer voor plastic en papier. Deze duocontainer wordt iedere twee weken leeg gemaakt. De duocontainer voor GFT en restafval wordt (net als nu) wekelijks leeg gemaakt.

“Met de nieuwe manier van inzamelen van papierafval en plastic verpakkingen besparen we kosten en bieden we een beter service. Tilburgers hoeven hun afval niet meer zelf weg te brengen en het papier wordt vaker opgehaald dan voorheen. En dat levert ook nog eens geld op vanwege betere inzamelingsresultaten”, licht wethouder Roel Lauwerier (schoonhouden stad) de keuze van het college toe.

'Jij sorteert, wij recyclen'
Wethouder Berend de Vries (milieu) is blij met de resultaten van de proef: “Gelukkig sorteren veel inwoners hun afval thuis al goed, waardoor we het kunnen recyclen. Maar toch belandt helaas nog veel herbruikbaar afval bij het restafval. Dat moet en kan veel beter. Doordat we nu kiezen voor een systeem met twee duobakken hebben we minder vrachtwagens nodig, en door een routeoptimalisatie rijden we bovendien minder kilometers. Zo werken we verder aan een nog duurzamere stad.”

Kosten
Met de invoering van de huis-aan-huis inzameling van plastic en papier met een duocontainer en de vervanging van de bestaande containers voor GFT- en restafaval is een investering van 7,7 miljoen euro gemoeid. Door de lagere verwerkingskosten van afval en de vergoeding die de gemeente krijgt voor de inzameling van plastic verpakkingen, dalen de afvalinzamelkosten voor de gemeente vanaf 2014.