Gemeente tovert linkerbaan Schouwburgring om tot pop-up parkje

Schouwburgring

Wie een dezer dagen over de Tilburgse Schouwburgring rijdt, moet niet schrikken dat de linkerrijbaan is vervangen door een parkje. Dit is de derde en tevens laatste proef van de gemeente om de Schouwburgring van meer veiligheid te voorzien.

Boompjes, bankjes en kunstgras

Het parkje op de linkerbaan van de Schouwburgring bestaat uit boompjes, houten bankjes, kunstgras en het wegdek heeft groene verfvlekken. Dit alles om de racebaan voor de Schouwburg veiliger te maken voor automobilisten, fietsers en voetgangers. De gemeente vindt namelijk dat het te vaak voorkomt dat auto’s te hard over de Cityring scheuren. Ook zijn er meerdere oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers wat voor onveilige situaties zorgt. Het parkje heeft naar verluid zo’n €150.000 gekost.

Schouwburgring

Doorstroming Cityring op peil houden

De gemeente wil door middel van deze proef de binnenstad groener en gezelliger maken. Maar natuurlijk wordt er ook getest of het autoverkeer de snelheid mindert en het oversteken voor voetgangers en fietsers veiliger wordt. De doorstroming van de Cityring moet immers op peil blijven. Omdat uit meetgegevens blijkt dat het meeste verkeer de Cityring verlaat via de Bisschop Zwijssenstraat, moet volgens de gemeente één rijstrook op de Schouwburgring voldoende zijn. Via camera’s wordt in de gaten gehouden of het verkeer soepel door kan rijden.

Midgetgolfbaan

Dat niet iedereen te spreken is over de afzetting moge duidelijk zijn, zo wordt het parkje vergeleken met een midgetgolfbaan. Er is inmiddels al een Facebook-event aangemaakt om een midgetgolf toernooi te houden op de Cityring.

Het is de bedoeling om het parkje te laten staan tot begin juli. Wanneer nodig kan de gemeente het binnen een halve dag afbreken. Dit wordt gedaan wanneer Tilburg Zingt en de kermis plaatsvinden. Ook wanneer blijkt dat één rijstrook niet genoeg is verwijderen ze het parkje.