Nieuws

Nationale Museumweek
Let op! Dit artikel is al 219 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Nationale Museumweek in Tilburg: dit is er te doen

Deze week kunnen kunst en cultuur liefhebbers hun hart ophalen, want: het is Nationale Museumweek! Van 8 tot en met 14 april zetten alle musea in Tilburg daarom hun pronkstukken nog eens extra in de schijnwerpers. Maar daar blijft het niet bij. Ook worden er extra activiteiten georganiseerd én zijn er leuke acties waarmee je met korting (of helemaal gratis) een Tilburgs museum kunt bezoeken. Wij zetten alles voor je op een rij!

Dit jaar is het thema rondom de Nationale Museum week ‘ontdek samen ons echte goud, dichterbij dan je denkt!’. Wil je meer weten over de Nationale Museum week? Of over alle activiteiten in heel Nederland? Bekijk dan even de website.

De Gouden Jaozeetie

Stadsmuseum Tilburg en De Jaozeetie presenteren in de Museumweek een goud glimmende verzameling van objecten uit Tilburg. Heeft Tilburg dan echt goud? Ja dus! Denk aan de gouden dienstpet voor de medewerker van het Sportpark Tilburg, een bloemenvaas gemaakt van een granaathuls uit de Tweede Wereldoorlog, een gouden plak voor de Tilburg Ten Miles en nog veel meer! De tentoonstelling is  van 9 t/m 14 april gratis te bezoeken aan het NS-plein 16. Meer informatie? Bekijk dan even dit artikel.

Natuurmuseum Brabant

In het weekend van 13 en 14 april zoemt het van de activiteiten rondom insecten en bijen bij Natuurmuseum Brabant. Want naast de Nationale Museumweek is het ook het bijen- en insectenweekend. Kom langs en leer hoe bijen en insecten leven en ook waarom ze zo belangrijk zijn voor ons. Je krijgt tijdens dit weekend 50% korting op de toegangsprijs van het museum.

AH-insectenboekje

Maar dat is nog niet alles! Mocht je een AH-insectenboekje hebben, dan mag je op vertoon hiervan helemaal gratis naar binnen bij het Natuurmuseum. Je kunt in dit weekend ook nog eens je insectenverzameling van Albert Heijn compleet maken tijdens de special ruilbeurs. En als je collectie compleet is en je alles weet over insecten, krijg je ook nog eens een zakje bijenvriendelijk zaad van GroenRijk mee naar huis voor in je eigen tuin. Genoeg reden dus om een bezoekje te brengen aan Natuurmuseum Brabant!

Textielmuseum

Het Textielmuseum doet van van 9 tot en met 14 april ook mee aan de Nationale Museumweek (maandag 8 april zijn ze gesloten). Deze week betaal je slechts 50% van de entreeprijs en daarnaast zijn er vele gratis activiteiten waar je aan kunt deelnemen. Wij hebben ze even voor je op een rijtje gezet:

 • Meet & greet met medewerkers van het museum: een bijzondere rondleiding, een blik achter deuren die normaal gesloten blijven en de kans om een medewerker de hemd van het lijf te vragen. Wanneer? 13 & 14 april tussen 13.00 en 16.00 uur.
 • Speciale mini-rondleidingen: een rondleiding langs de highlights van de tentoonstelling Black & White en het Textiellab. Wanneer? 13 & 14 april tussen 13.00 en 16.00 uur.
 • Interactieve rondleiding masker: dit jaar is het master van kunstenaar Bertjan Pot het pronkstuk van het Textielmuseum. Naar aanleiding hiervan wordt een interactieve rondleiding georganiseerd met als thema: de rol van maskers in onze cultuur. Wanneer? 9 t/m 14 april.
 • Museumspeurtocht voor kids: speciaal voor kinderen die op ontdekkingstocht willen. Ze maken ook kans op mooie prijzen! Wanneer? 9 t/m 14 april.
 • Films: verschillende films en video’s over kunstenaars die bezig zijn met projecten in het Textiellab. Maar ook de film ‘Weaving Stories’ is te zien in het auditorium. Wanneer? 13 & 14 april tussen 12.00 en 17.00 uur.
 • Kunstkamaraden: op het panoramadeck van het Textielmuseum is het project kunstkamaraden YOU! te zien in samenwerking met de Cultuurkantine. Wanneer? 14 april tussen 12.00 en 17.00 uur.
 • Vincentius: neem een kijkje bij Handweverij Vincentius. Wanneer? 9 t/m 13 april.

Wil je meer weten over de verschillende gratis activiteiten bij het Textielmuseum? Bekijk dan even de website!

De Pont

De landelijke museumweek wordt bij De Pont op 13 en 14 april feestelijk afgesloten met diverse activiteiten. Ook is de entree tijdens dit weekend helemaal gratis voor bezoekers. Op zaterdag 13 april worden tussen 15.00 en 17.00 uur twee nieuwe tentoonstellingen feestelijk geopend: Photographs van John Riddy in de Nieuwe Vleugel en Celebration of Light van Jan van Duijnhoven in de Podiumzaal.

Ook op zondag is er veel te doen bij Museum De Pont:

 • 11.00 – 17.00 uur: boekenmarkt
 • 12.00 uur: When Art meets Dance, een voorstelling van Fontys Academie voor Danseducatie
 • 12.30 uur: When Art meets Dance, een voorstelling van Fontys Academie voor Danseducatie
 • 13.00 uur: When Art meets Dance, een voorstelling van Fontys Academie voor Danseducatie
 • 14.00 – 16.00 uur: doorlopende rondleidingen voor bezoekers

Reageer op dit bericht