13x vegetarisch eten in Tilburg

vegetarisch eten

Wist je dat je in Tilburg ook heel lekker vegetarisch kunt eten? Er komen steeds meer mogelijkheden voor de vegetariërs en flexitariërs in 013. Tilburgse Foodblogger Anne van annetravelfoodie.com eet zelf vegetarisch en weet precies waar ze moet zijn voor een vleesvrije maaltijd. Ze zet 13 lekkere vegetarische mogelijkheden in Tilburg voor je op een rijtje.

Tekst en foto’s door: Anne

#1 Eethuis Twintig

eethuis twintig

Dit ‘Lifestyle Restaurant’ opent zijn deuren in 2015 en kreeg eerder dit jaar een nieuwe eigenaar. Ik vind ze een geweldige toevoeging aan de lijst van Tilburgse restaurants. Ze hebben een 3 gangen keuzemenu voor €32,50,  je kunt jezelf laten verrassen of à la carte bestellen. Eethuis Twintig heeft altijd een vlees, vis en vega optie in het 3 gangen menu en de gerechten zijn erg lekker en mooi gepresenteerd. Ook voor de niet vegetariërs: de vegetarische is het hier vaak het beste gerecht van de kaart! Ik had er laatst een heerlijke veggie bowl met falafel, muhamarra, geroosterde venkel, zoete aardappel en sticky tofu.

#2 Waanzinnig

waanzinnig

Waanzinnig is een restaurant dat voornamelijk vegetarische gerechten op de kaart heeft staan. Ze hebben ook enkele veganistische opties en ook een aantal vlees- en visgerechten. Zo is er voor iedereen iets te kiezen. Veel van hun ingrediënten zijn biologisch en lokaal. Ik had laatst als voorgerecht Farinata, een Italiaanse soort pannenkoek gemaakt van kikkererwten geserveerd met hummus en aubergine. Ze hebben vaak een vegetarische burger bij de hoofdgerechten, zoals een pompoenburger met cranberry compote of een geitenkaasburger met mangochutney.

#3 Sarban

sarban

Sarban is één van de meest unieke restaurants in Tilburg, het is namelijk een Afghaans restaurant. Ze waren het eerste Afghaanse restaurant in Zuid-Nederland en ze bleken al snel zo succesvol dat ze ook restaurants in Den Bosch, Eindhoven en Utrecht openden. Los van het feit dat Sarban een paradijs is voor vegetariërs omdat er ongelofelijk veel keus is, is de vriendelijke bediening misschien nog wel een grotere reden om naar Sarban te gaan. Ze nemen de tijd voor je en schuiven gerust een stoel aan om je alles over de gerechten te vertellen. En dan steunen ze ook nog verschillende goede doelen. Reden genoeg om de Besterdring af te fietsen!

#4 Bio Café Pleïade

pleïade

De meeste mensen zullen Pleïade alleen kennen als winkel, maar er huist een heus bio café midden in de winkel! Alles op het menu is vegetarisch en biologisch en het smaakt allemaal geweldig. Je kan voor een soepje of salade gaan of voor een snee zuurdesembrood met heerlijk beleg. Maar zorg in ieder geval dat je ruimte over laat voor een toetje! Ze hebben namelijk verschillende zoetigheden, waaronder een aantal veganistische of glutenvrije opties.

#5 Buutvrij

buutvrij

Creatief koffiecafé Buutvrij zorgt ervoor dat de vegetariër een heerlijk ontbijtje of lunch kan hebben. Ze zijn namelijk bereid om van elk gerecht op hun kaart een vegetarische versie voor je te maken! Sommige gerechten zijn uiteraard al vegetarisch, zoals de Smeltkroes Salade met hüttenkäse en de Power Pannenkoek. Mijn favoriet is hun Smashing Avocado Sandwich: volkorenbrood met avocado, huisgemaakte tomatensalsa en wasabi-mayo.

#6 Eatonomy

eatonomy

Eatonomy vind je boven de WAAR winkel in de Juliana van Stolbergstraat. Alles bij Eatonomy is glutenvrij, suikervrij en vegetarisch, ook hebben ze veel veganistische opties. Het menu verandert elke week maar de Buddha Bowls staan altijd op het menu. Ik raad je aan om voor de Combi Lunch te gaan, dan krijg je namelijk een kopje soep, een Buddha Bowl en een lekker stukje taart. En ja, ook de taarten zijn glutenvrij en suikervrij bij Eatonomy!

#7 Locals

locals

Locals vind je op het eind van de Heuvelstraat, bij de Nieuwlandstraat. Ze hebben heerlijke lunchgerechten met lokale producten en huisgemaakte zoetigheden. Behalve het zuurdesembrood met baba ganoush en gegrilde groenten die ik vaak neem, hebben ze nog een aantal vegetarische opties. Ze hebben ook een lekkere glutenvrije quesadilla met spinazie en avocado. Locals staat bekend om zijn goede koffies, dus probeer ze vooral uit als je er gaat lunchen!

#8 Cinecitta

cinecitta

Cinecitta ken je waarschijnlijk als de mooie bioscoop in het Dwaalgebied, maar wist je dat ze ook een restaurant genaamd Ristrobar hebben? Ze zijn open voor lunch en diner (en natuurlijk voor een drankje na de film). Ze hebben verschillende vegetarische opties op het menu. Met de lunch kun je bijvoorbeeld gaan voor een van de vegetarische soepen of de wentelteefjes met Griekse yoghurt en kersen. Tijdens het diner kan je voor hun heerlijke ravioli met champignons en ricotta gaan, of voor mijn favoriete burger aller tijden: de Dutch Weed Burger.

#9 Houtloods 

houtloods

Iets te vieren? Ga dan lekker eten bij de Houtloods. Bij de Houtloods kijk je letterlijk in hun pannen. Door hun ‘keuken bar’ concept eten de gasten aan de bar die aan de open keuken vastzit of aan een van de tafels om de keuken heen. Dit prachtig gerestaureerde pand in de Spoorzone heeft veel van het originele gebouw in zijn waarde gelaten waardoor je in een unieke omgeving eet. De Houtloods heeft zijn menu onderverdeeld in verschillende ‘smaken’ en heeft altijd minstens één vegetarisch gerecht per smaak.

#10 Tortillas

tortillas

Bij Mexicaans denk je vaak meteen aan vlees en daarna aan ongezond. Maar Tortilla’s op de Korte Heuvel bewijst dat het ook anders kan. Ze hebben meerdere vegetarische gerechten op de kaart waarvan de enchilada’s met bonen en spinazie uit de oven mijn favoriet is. Ze hebben een aparte sectie op hun menu kaart met gezonde gerechten waaronder een goedgevulde vegetarische salade.

#11 Tien Tilburg

TIEN

Tien is een concept store waar ze ‘fashion, food en furniture’ verkopen. Als je op zoek bent naar een leuk en origineel cadeautje voor iemand dan ben je bij Tien aan het goede adres. Ze hebben onder andere mooie kaarten, sieraden, planten en kleding.  Als je geluk hebt kan je een tafeltje scoren bij Tien zodat je daar lekker kan lunchen. Ze hebben veel vegetarische opties zoals een broodje met rode bieten hummus, een geitenkaas-courgette-broccoli soep of een tosti met avocado en spinazie.

#12 Berlijn Café

berlijn café

Bij Berlijn Café heb je het gevoel alsof je in een Berlijns huiskamercafé terecht bent gekomen. En dan ook nog eens een waarbij goed rekening wordt gehouden met je allergieën of dieetwensen. Ze hebben verschillende vegetarische opties op de lunchkaart zoals grote omeletten of Turks brood met hummus en gegrilde groenten. Ook tijdens het diner hebben ze altijd een heerlijke vega optie. In de zomer kan je heerlijk buiten zitten aan één van de picknicktafels en ze organiseren regelmatig gave evenementen zoals een pub quiz of Libanese avond.

#13 Bagels and Beans

bagels and beans

Ik ga normaal niet graag naar ‘ketens’ omdat ik graag de kleine zelfstandig ondernemers steun, maar voor Bagels & Beans maak ik een uitzondering omdat ze zo veel lekkere vegetarische opties hebben. Nadat je hebt gekozen welk beleg je wil, kun je ook nog kiezen wat voor soort bagel je wil en (indien van toepassing) welke cream cheese. Vega opties zijn bijvoorbeeld met avocado, tomaat en sla of vega-kip met teriyakisaus. Eén van mijn favorieten is de paddoburger van champignons met parmigiano kaas, truffelmayonaise en pijnboompitjes.