100 jaar WonenBreburg in Tilburg: de 13 mooiste momenten van 2013

WonenBreburg bestond dit jaar in Tilburg alweer honderd jaar. Daarom trakteerde de woningcorporatie haar huurders! En ook wat betreft woningopleveringen en groot onderhoud bejubelde WonenBreburg het ene na het andere hoogtepunt. Zoals veel zichzelf respecterende bedrijven aan het einde van het jaar de balans opmaken, doet WonenBreburg dat dit jaar in stijl met een jaaroverzicht, in de vorm van een Top 13.

De hoogtepunten van WonenBreburg in 2013 op een rijtje:

Nummer 1: Huurder wint 450,- euro
In het kader van het jubileumjaar wint mevrouw Holman op 80-jarige leeftijd 450,- euro korting op de huur. Ze is er maar wat blij mee, want wie had gedacht dat het haar zou overkomen, zij niet. De mooie geldprijs zat als Gouden wikkel verstopt bij een chocoladereep die alle huurders van WonenBreburg op 1 maart 2013 ontvingen. Dit ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de vestiging Tilburg.

Nummer 2: WonenBreburg ook in Berkel-Enschot
In 2013 komen er in Tilburg 498 huurwoningen van WonenBreburg bij. Het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen in de sociale sector is daarmee aanzienlijk hoger dan voorgaande jaren waar het gemiddelde rond de 200 woningen per jaar ligt. Op 25 maart 2013 vindt bij De Brink in Berkel-Enschot de eerste sleuteloverdracht van deze woningen plaats. Dit is meteen de eerste sleutel van een huurwoning van WonenBreburg in Berkel-Enschot.

Nummer 3: Eerste bewoner De Havenmeester
De eerste bewoner van De Havenmeester (gebouw De Marconist) tekent op 29 november 2013 haar huurcontract. “Nieuwbouw op een mooie locatie: het totaalplaatje sprak me aan”, vertelt de kersverse bewoonster Lisanne. Om de voordeur te openen moet Lisanne wel haar sleutel uit de Piushaven hengelen.

Nummer 4: Groot onderhoud van woningen in Tilburg
Groot onderhoud van zowel hoogbouw als laagbouw stonden dit jaar hoog op het lijstje. We voerden onderhoud en verbeteringen uit aan de buitenzijde en de binnenzijde van de woningen. Bewoners kozen zelf of ze mee wilden doen aan de nieuwe keuken, toilet en/of badkamer en welke tegels, kastkleuren en vloeren ze daarvoor wilden. Groot onderhoud aan de Mascagniflat, Mahlerflat, Mahlerstraat, Van Outshoornstraat, Zuringhof en Hoflaan is in 2013 opgeleverd. Het project Textielbuurt wordt in maart 2014 opgeleverd.

Nummer 5: Groeseind krijgt enthousiaste ambassadeurs
In mei 2013 worden er vier ambassadeurs voor Groeseind gekozen. Deze mensen wonen er met plezier en dragen dat uit naar de stad. Een van de ambassadeurs is Liesje: “Nog voor we hier woonden, mochten we in september al de buurtbarbecue meemaken. De dorpse gezelligheid, sfeer, groen, rust en speelruimte, met de vele voorzieningen van de stad dichtbij, plus een mix van fijne mensen maken het heerlijk wonen.”

Nummer 6: Bewoners stemmen massaal voor groot onderhoud
Maar liefst 86% van de huurders in Perosi tekenen voor groot onderhoud met energiebesparende maatregelen. In het tweede kwartaal van 2014 start WonenBreburg daarom met het groot onderhoud.

Nummer 7: Huurwoningen Groeseind allemaal verhuurd
De laatste sleutel van de sociale huurwoningen (van WonenBreburg) in Groeseind wordt op 4 november 2013 uitgereikt. In 2008 startte de bouw van Groeseind. Er wordt de aankomende tijd nog volop gebouwd: er komen nog 137 koopwoningen, waarvan 64 appartementen.

 

Nummer 8: Parkeergarage Stadsplein Forum al af
Naast hoogtepunten kende WonenBreburg in 2013 ook laagtepunten en wel bij de aanleg van de keldervloer van Stadsplein Forum in de Reeshof. Het laagste punt van de bouw. In overdrachtelijke zin was het voor het project natuurlijk wel een hoogtepunt. Met deze keldervloer wordt een parkeergarage gerealiseerd. Stadsplein Forum wordt een modern en markant complex met diverse koop- en huurwoningen en horeca, winkels en een gezondheidscentrum in de plint. Het eerste koopcontract werd al in de eerste week van december 2013 ondertekend.

Nummer 9: KansWonen belangrijk voorbeeldproject
Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid komt op 17 oktober 2013 op bezoek in Stokhasselt. Ze was voor haar landelijke armoede- en schuldenestafette in Tilburg. De staatssecretaris reageerde positief op de wijk en het feit dat de aanpak van WonenBreburg tot achter de voordeur reikt. KansWonen zag Klijnsma als een belangrijk voorbeeldproject.

Nummer 10: Doorstroom in ’t Zand gerealiseerd
In oktober 2013 wordt Zandleij opgeleverd. 41 sociale huurwoningen voor mensen met een CIZ-indicatie en/of 65-plussers. Met Zandleij zorgt WonenBreburg voor doorstroom in ’t Zand, van eengezinswoningen naar levensloopgeschikte appartementen, zodat er in de wijk meer ruimte voor gezinnen komt. Overigens komen vanaf 1 december 2013 mensen van 55+ in aanmerking voor toegankelijke woningen.

Nummer 11: Leijbron opgeleverd
Nieuwbouwproject Leijbron wordt in oktober opgeleverd. De huurappartementen zijn geschikt voor zorg in de toekomst en worden aangeboden met een label voor rolstoel- en rollatortoegankelijkheid. Daarnaast kent het project vier groepswoningen, een steunpunt van Thebe en een afgesloten parkeerterrein voor de bewoners.

Nummer 12: Eerste studenten tekenen voor PAX studentenwoningen
Op 17 juli 2013 tekenen de eerste vijf studenten hun huurcontract voor PAX, het nieuwbouwcomplex aan de Magazijnstraat. Midden in het centrum en vlakbij de hogescholen en universiteit. Uiteindelijk kunnen 264 studenten genieten van deze luxe. De kamers hebben allemaal een eigen keuken, badkamer en een woon/slaapkamer.
Nummer 13: WonenBreburg op eerste Tilburgse woonbeurs
Op de eerste Tilburgse Woonbeurs op 9 november 2013 was WonenBreburg met enkele nieuwbouwprojecten vertegenwoordigd. In de koepelhal maakten bezoekers kennis met maar liefst 40 nieuwe woonprojecten. WonenBreburg stond er met Groeseind, Stadsplein Forum en De Havenmeester.