Attractie uitgelicht: Chocolade Rad

Chocolade Rad

Volgens mijn wiskundeleraar stond een kilo chocola gelijk aan een kilo geluk. Misschien dat de persoon achter de attractie Chocolade Rad dezelfde leraar had want je kunt daar cacaojoekels winnen van maar liefst twee kilogram! Iedereen die werkt bij Tilburg.com mag een attractie bezoeken, ik dus ook. Geluk spreekt mij wel aan, vandaar dat ik koos voor de attractie met de twee magische woorden ‘Chocolade Rad’.

Door: Vincent van Roij

Ik had niet verwacht dat je kilo’s zoet dynamiet kan winnen tijdens de kermis maar goed, ik kom dan ook uit een dorp waar de wondere wereld der kermis welgeteld één pleintje in beslag neemt. De Tilburgse Kermis is toch van een heel ander niveau. Met één biertje redt je een rondje kermis bijvoorbeeld al niet.

Ff wachten… Chocola!

Het werkt eigenlijk vrij simpel: je koopt een nummer, wacht even totdat meerdere mensen dat hebben gedaan en vervolgens krijgt het rad een oplawaai. Stopt het op jouw nummer dan win je die zwartbruine snack die nergens anders verkrijgbaar is.

Om mijn kansen te vergroten, ben ik extra vroeg opgestaan om een eeuwenoud ritueel uit te voeren. Ik zag het ritueel ooit op Discovery Channel. Welk volk het uitvoerde en met welk doel voor ogen is me enigszins ontschoten maar het is een actief ritueel. Je sprint eerst tien minuten lang en daarna hinkel je nog een kilometer per been. Zo’n workout kan ik wel gebruiken als ik straks die kilo’s bruin goud verwerk. Want dat gaat in één keer op, dat kan ik je wel vertellen. Het is bij mij alles of niets en niets is geen optie.

Onderweg naar de attractie fantaseer ik wat ik met al die chocola ga doen, mocht ik winnen. Misschien zet ik de prijs op marktplaats met de mededeling dat dit nergens anders verkrijgbaar is zodat ik een astronomisch bedrag kan vangen en sparen voor een gastronomisch diner. Of wellicht win ik zoveel dat ik na honderd meter sjouwen de lekkernij weggeef aan kinderen, geheel belangeloos en welja, dan geef ik er nog een tandartsverzekering bij ook.

“Wauw! Twee kilo?! Wauw!”

Eenmaal aangekomen begint het te kriebelen. Ga ik winnen? Bij aankomst staan er niet veel mensen maar ik moet eerlijk zeggen dat ik de attractie ’s middags heb bezocht. Michael van de Loo werkt al sinds zijn veertiende op de kermis en werkt bij deze attractie. Hij bespeelt het publiek met de microfoon in de hoop dat ze een nummertje kopen voor het Chocolade Rad. “De mensen zijn onder de indruk van het formaat. ‘Wauw! Twee kilo? Wauw’ roepen ze vaak,” aldus Michael.

Kosten

Voor €3,- koop je een nummer, voor €5,- heb je twee nummertjes en voor vijf getallen leg je €10,- neer. Er staan veertig getallen op het rad. Ik kies nummer 13 want ik en Tilburg hebben geen last van bijgeloof. Helaas had mijn ritueel niet de gewenste uitwerking, ik won niks. Ik wilde net gaan huilen maar toen bood Michael me gelukkig een troostprijs aan in de vorm van een klein chocolaatje.

Er zijn mensen die dus gewoon tachtig euro neerleggen om de winkans honderd procent te maken. Nick Albers, een van de eigenaren, vertelt wel dat dat eigenlijk niet de bedoeling is: “Je verliest dan een stukje sfeer, het spelelement is dan verdwenen.” Toblerone springt het meest in het oog maar je kunt ook tweeduizend gram aan Twix, M&M’s of Snickers winnen. Het Chocolade Rad is het allernieuwste spel van de Tilburgse Kermis. Het idee komt van Nick. Hij bezocht een kermisbeurs in Zweden en zag daar een soortgelijke attractie.

Voor herhaling vatbaar?

Jazeker. De kermisexploitanten hebben hart voor de zaak, bouwen een sfeer met licht en muziek en vermaken het publiek graag. Ook is er een korte wachttijd en als je niet wint, geven ze je ook nog een troostprijs: een klein chocolaatje dat ontzettend lekker smaakt.

Alles over de Tilburgse Kermis

Kermis in Tilburg 2016
Check hier de leukste acties, evenementen, menu’s en foto’s van de Tilburgse Kermis…de grootste online attractie van Tilburg!