Berenjacht in Tilburg: honderden beren duiken op in het straatbeeld

berenjacht

Televisie kijken, lezen, bakken en spelletjes spelen. In deze onwerkelijke periode hoeft niemand zich binnen te vervelen, alleen wil je soms toch ook even naar buiten. Maar wat voor spelletjes zijn er buiten te doen zonder de regels te overtreden? Berenjacht! Een spel waarbij men op zoek gaat naar beren die voor de ramen staan in de wijk.

Prentenboekje

De berenjacht is een spel wat is komen overwaaien uit Australië en het Verenigd Koninkrijk. De inspiratie voor het spel komt uit het prentenboek ‘We gaan op berenjacht’. Dit boek prentenboek werd in 1995 geschreven door Michael Rosen en Helen Oxenbury. Nu 25 jaar later is het overgewaaid naar Nederland en ook in Tilburg is het een hype.

Hoe werkt het?

De spelregels voor de berenjacht zijn heel simpel: je zet een beer voor het raam of op de vensterbank. Via een formulier kun je aangeven dat er ook voor jouw raam een beer staat. Zo kunnen kinderen jouw beer zien en aftekenen op de afstreepkaart tijdens de wandeling. Voor de ouders is het een goed moment om even een frisse neus te halen en de benen te strekken.

Plattegrond

Zoals hierboven vermeld kun je via een formulier aangeven dat er een beer voor jouw raam staat. Hierdoor weten de jagers in de buurt waar ze moeten jagen. In dit overzicht komen alle beren te staan, zo kunnen de kinderen op berenjacht en weten ze precies waar ze heen moeten. Maar ook zonder plattegrond vind je al genoeg beren, ze staan namelijk niet allemaal in het overzicht. Ook zijn er al een hoop Facebookgroepen voor de berenjacht, ook Tilburg beschikt over een berenjacht-groep. Hierin vind je alle informatie over de beren in Tilburg. Ook de afstreepkaart is in deze groep te vinden.

RIVM-advies

Natuurlijk zijn er veel ouders benieuwd of de berenjacht mag volgens de regels van het RIVM. Zij benadrukken dat buitenspelen geen gevaar voor de gezondheid oplevert. Natuurlijk mag de groep niet te groot zijn. En ook tijdens de berenjacht geldt: houd 1,5 meter afstand!