Beste wiskundeproefschrift voor Tilburgse promovendus

Keuzegids

Bram Gorissen krijgt maandag 2 november 2015 de Stieltjesprijs uitgereikt door Emile Aarts, rector van Tilburg University. De Stieltjesprijs wordt sinds 1996 jaarlijks toegekend voor het beste wiskundeproefschrift dat verdedigd is aan een Nederlandse universiteit. Het is de eerste keer dat een promovendus van Tilburg University de prijs krijgt.

Dr. Bram Gorissen

Dr. Bram Gorissen promoveerde op 19 september 2014 cum laude bij de Tilburgse hoogleraar Operations Research Dick den Hertog op de dissertatie getiteld Practical robust optimization techniques and improved inverse planning of HDR brachytherapy. Na een 2-jarige postdoc aan de Harvard Medical School in Boston, werkt Bram  nu aan de wiskundefaculteit van de VU Amsterdam.

Tot 2009 stelde het Thomas Stieltjes Institute for Mathematics de prijs beschikbaar. Sinds 2010 wordt de prijs toegekend door WONDER, de onderzoekschool wiskunde. Deze prijs bedraagt 2.500 euro, beschikbaar gesteld door de Stichting Compositio Mathematica en de Stichting Thomas Stieltjes. Er werden dit keer 53 proefschriften ingestuurd. De commissie besloot dit jaar bij hoge uitzondering twee winnaars aan te wijzen. Naast Bram is dat de in Leiden gepromoveerde Ziyang Gao.

Uitreiking

De uitreiking vindt op 2 november aanstaande plaats om 15.30 uur in CZ-6 tijdens het WONDER-seminar, dit jaar ook gehouden op Tilburg University en waar het werk van John F. Nash en Louis Nirenberg wordt geëerd. Beiden ontvingen dit jaar de Abel Prize te Oslo. Deze prijs, vernoemd naar Henrik Abel, wordt ook wel de ‘Nobelprijs voor de wiskunde’ genoemd. Nash won in 1994 al de Nobelprijs voor Economie. Hij kwam begin dit jaar op de terugweg van de prijsuitreiking met zijn vrouw tragisch om het leven bij een ongeval met de taxi waarin zij zaten.