Crowdfunding voor boek in wording: Het nieuwe ritme van Tilburg

boek-het-nieuwe-ritme-van-tilburg

Een 176 pagina’s tellend naslagwerk over een zichzelf vernieuwende stad. Het ligt in de bedoeling dat Het nieuwe ritme van Tilburg in 2021 het levenslicht zal zien. Aan de hand van honderden foto’s, zowel in kleur als zwart-wit tekenen de contouren van het nieuwe Tilburg zich af: authentiek, energiek, soms dorps soms grootstedelijk, eigenzinnig maar ook weerbarstig.

Samen belichten de Tilburgse fotografen Wil van Dusseldorp (1936) en Ernest Potters (1953) – op een persoonlijke en artistiek wijze – de permanente transformatie die de stad ruim een halve eeuw kenmerkt. Met schitterende architectuurfoto’s van gebouwen die zijn ontworpen door architecten van naam en faam zoals Bedaux, Duintjer, Holt en Bijvoet, Van den Broek en Bakema, Van der Gaast, Kraaijvanger, Crouwel, Coenen. Samen belichten Van Dusseldorp en Potters – op een persoonlijke en artistieke wijze – de permanente transformatie die de stad nu al zo’n halve eeuw kenmerkt.

Niet zomaar een boek

Het boek wordt ontworpen door vormgever Joost Beelenkamp. Beelden bepalen uiteraard de publicatie, daarnaast zullen korte inleidingen op de hoofdstukken en bijschriften de foto’s van context voorzien. Onder de auteurs bevinden zich onder andere Wim van de Donk, rector magnificus van de Tilburgse universiteit (en al decennia bewoner van de stad) en drie kunsthistorici: Joost op ’t Hoog. Ingrid Luyckx en Pieter Siebers. Het boek bevat circa 200 pagina’s en gaat in de winkel 34,90 euro kosten.

Intekenen en growdfunding

Zo’n boek kost wat – en er is door de initiatiefgroep uit de stichting De Nwe Stijl ook al een aardig bedrag opgehaald – maar om het goed vorm te geven en te drukken is meer nodig. Vandaar crowdfunding, met voor liefhebbers van fotografie en de nieuwe stad meerdere mogelijkheden om een bijdrage te leveren. Afhankelijk van de bijdrage kunnen donateurs het boek tegen voorintekenprijs tegemoetzien, dan wel het boek met genummerde en gesigneerde originele foto’s in oplage, in een fraaie cassette. Daarin ligt het boek in een uitsparing, samen de geselecteerde (en gesigneerde) foto. Ook zijn meerdere vormen van naamsvermelding achterin het boek mogelijk, met name voor bedrijven.

Tenslotte kan iedereen, ongeacht de hoogte van de bijdrage, deelnemen aan een van de rondleidingen
die worden georganiseerd, onder leiding van gidsen.