De Kruikenzeiker: Een 7-gangendiner op de Kermis, kan dat?

De Kruikenzeiker

Wie een dag doorbrengt op de Tilburgse Kermis moet ’s avonds goed eten. Ik ben zelf een echte Bourgondiër en wil graag iedere zondag een 7-gangendiner voorgeschoteld krijgen. Maar kan dat ook gewoon op een volks gebeuren als de Tilburgse Kermis? Ik koos 7 verschillende frèètwaren uit die te koop zijn op de Tilburgse Kermis en heb de belangrijke en nobele taak op me genomen deze voor u te testen en vervolgens een mooi menu samen te stellen. Ik trok munne witte keurmeestersjas aan, waste m’n handen, riep 3 keer ‘man, man, man’ en ging op onderzoek uit.

Geschreven door: DeKruikenzeiker.nl

Kermiseten is niet bepaald sjiek. Daarom heb ik mijn maaltijd echt opgebouwd zoals ge alleen bij de echte sterrenrestaurants ziet. Dan lijkt het tenminste nog iets. Bij een goed sjiek diner is het namelijk erg belangrijk de gangen goed te onderscheiden. Zo stelde ik voor u dit 7-gangenmenu op.

1. koud voorgerecht: kokosnoot

Kokosnoot. Klinkt erg exotisch. Ik zag al voor me dat er een stel mooie exotische dames in Braziliaanse carnavalsoutfit met hun ronde billen kwamen schudden terwijl ik de stukjes kokos met m’n tong tussen m’n voortanden uit zat te douwen. Helaas. Zo romantisch was het niet. Alsof ge een stuk rauwe wortel zit te eten zo hard en smaakloos. Een kokosnoot; bij Expeditie Robinson zèn ze d’r altijd kei blij mee maar dan zit je ook met losers als Ronnie Flex of Ferry Doedens op een eiland. Dan grèèpte alles aon.

Prijs: €1,50, gin geld voor een goei stukske plastic.
Was het binnen te houden?: Zit geen smaak aan. Echt geen goeie kermissnack.

de kruikenzeiker

2. warm voorgerecht: broodje bal van Toontjes Ballenkar

Mijn vaste volgers weten inmiddels wel waar ik van hou. Een goed broodje beenham of broodje bal sla ik nooit af. Toontjes Ballenkar zag er van de buitenkant zo goed uit, dat ik het wel moest proberen. Als je dichterbij komt zie je 2 grote bakken met sudderende ballen. Het zag er eerlijk gezegd niet bijster smakelijk uit. Mijn negatieve beeld veranderde toen de alleraardigste jonge deerne achter de balie kunstig de bal in stukken sneed, er juintjes en satésaus op deed en er een prikkertje op deed met een leuk speels tekstje d’r op. Presentatie: een 9. De saus was wat lauw maar de bal was goed warm dus daar hadde niet veel last van. De bal was gewoon lekker sappig en echt goed op smaak. Echt een lekker broodje bal.

Prijs: €5 euro.
Was het binnen te houden?: JA! Het was echt gewoon goed. Himmel niks mis mee. Toontjes Ballenkar maag blèèven.

thumbnail_broodjebal

3. warm tussengerecht: frietjes en groentjes

Niet geheel onpartijdig, want ik was al een tijdje fan van Frietjes en Groentjes. In de Foodhall 88 maakte ik al stiekem kennis met hun friet en was toen al fan. Vers gesneden friet (mee schèl) en goeie mayonaise. De groente die je d’r bij krijgt zijn wat stukken rauwe paprika en een cherry-tomaatje met tzatziki. Tzatziki en de Kruikenzeiker. Dat gaat niet samen. Geen miljardensteun op de wereld die mij aan die Griekse koeft krijgt. Deh ze het daor mar houwen, van die belastingcenten van men. Zonder die meuk zijn die groenten best te vreten hoor, al lijk je dan wel een beetje zo’n hipstertje met een knotje op z’n hoofd. Maar terug naar die friet he. Die friet is lekker nondeju. Ik durf ‘m aan: de lekkerste friet van Tilburg. De locatie is ook top in dat nieuwe Spoorzone-gedeelte waar ook RAW zit. Lekkere sixties muziek hard op en oewen bakkes voldouwen. Een stukje Berlijn in Tilburg.

Prijs: €5 euro.
Was het binnen te houden?: Heul goed. Frietje zonder groentjes is €3 euro. Kunde het beste vatten naar mijn altijd zeer bescheiden mening.

thumbnail_friet

4. warm gebraad: Krakauer/hotdog XXL

Ik mag Polen wel. De Pool staat voor het typische ‘hard werken, sober leven’. Af en toe een keer goed zat worden en de volgende dag gewoon weer staon joppen. Toen ik dus bij de Duitse grill-tent op het NS-plein de keuze kreeg uit een flinke lijst met vleessoorten koos ik voor de Krakauer op een brooike met juintjes en barbecuesaus. Een beetje jammer dat je voor 5 stukjes juin 50 cent meer moet betalen maar ach, het is mar éénen keer kermis. De worst was lekker knapperig en zacht van binnen. Goed gekruid ook. De juintjes proef je totaal niet. Deh is jammer. Maar nondeju. Des een flinken bôtterham. Ik heb met nog een paar happen te gaan de Handtuch in de ring gegooid en het knapperige worstje zonder brood Meister gemacht. Mede door de Duitse Apres Ski-muziek. DJ Ötzi trok me d’r doorheen.

Prijs: €5,50
Was het binnen te houden?: Deh was goed binnen te houwen jeh! Was echt goed te nachelen. Verraste me positief.

thumbnail_broodjeworst

5. warm zoet nagerecht: oliebollen van Richard Voets

Als het Kermis is dan eten we oliebollen. Waarom weet niemand. Net zoals dat mensen ineens massaal boskes paoling willen eten (€25 euro? Ik zèè besodemietert!) vliegen ze ook massaal af op de gebakkraam. Zo ook ik. Volgens de kraam in kwestie Waren ze Brabants beste, want ze hadden van hullie AD een 9 gekregen. Nou zal Ad Voets niet helemaal onbevooroordeeld zijn geweest. Of het lekker is zal ik zelf wel bepalen. Ge krijgt er een beetje weinig suiker bij (maar dat is goed voor de lijn natuurlijk) maar 10 ballen voor 5 euro hedde bij het blikgooien niet eens. Ze zijn niet vet en niet taai. Het is gewoon een heel smaakvol, goei ôlliebolleke. De rest heb ik aan ons opa en oma gegeven en die stouwden er mee 4 achterover. Want net als Geer en Goor wil ik ook graag iets doen voor eenzame ouderen want die kwijnen alleen weg in warme appartementencomplexen met de hele dag supersaai de Tour de France met commentaar van Herbert Dijkstra en die zeikzak van een Maarten Ducrot. Kei zielig.

Prijs: €5 euro voor 10 ballen. Moette wel zonne bon uit de krant gebruiken zoals het een echte Tilburger betaamt.
Was het binnen te houden?: Ja, goei balleke.

thumbnail_oliebol

6. koud zoet nagerecht: bananenbal

Ge kent de wijnballen en de dropballen wel. Zonne glimmende reuze reuze knikker die in een glimmend krakend plasticje is gewikkeld. 3 weken na de Kermis moeten de mieren oe helpen dat ding op te likken want d’r komt gewoon geen einde aan. Nou, zonne bal heb ik dus gekocht. Maar geen gewone bal. Maar een bananenbal. 1 letterke verschil van de bekende ‘kroeg’ in Amsterdam maar dit product is helaas heel wat minder spannend. Het is een kei harde bal met de smaak van Haribo-banaantjes. En dan maar likken he. Die gaat de komende weken ook nog met me mee naar kantoor. Inclusief krakend papiertje. Paar keer likken. Gaat m’n telefoon. Balleke terug in het papierke. Dichtdraaien met veel geritsel. Plekzooi van m’n vingers aflikken. Te laat de telefoon opgenomen. Papierke weer opendraaien met veel geritsel. Weer een paar keer likken. Balleke weer terugleggen. Mijn collega’s gaan heel blij zijn met mijn bananenbal denk.

Prijs: €3 euro.
Was het binnen te houden?: Tis nie veul. Misschien leuk voor die klein mannen he. Zèn die ook eens stil.

thumbnail_Bestand_000

7. fruit: aardbeien op een stokje met witte sjoklade

Dit is de kermis van de fruit op een stokje met sjoklade. Vooral populair onder selfie-makende tienermeisjes. “Kijk ik heb een stokje met fruit en sjoklade #instafood #foodlover #foodie #mindfulness #selfie #nofilter”. Dat soort figuren. Maargoed, ik sta open voor nieuwe dingen en ondanks dat het niet bepaald bij mijn ziekelijk mannelijke imago past heb ik het gewoon gedaan. Ze hadden de keus uit o.a. appels met chocolade, kersen met chocolade en bananen met chocolade. Omdat ik altijd heel onzeker word van het eten van een banaan in het openbaar kocht ik voor een whopping 4 euro 5 aardbeitjes die met witte chocolade overgoten. Op de witte chocolade is nog eens wat extra (roze) suiker gepleurd omdat het verdomme nog niet zoet genoeg is. Ik nam een hap en wat blijkt? Het is behoorlijk lekker. Het is sappig, fris en gruwelijk zoet. Zo zoet! Ik heb nog 5 minuten staan hoesten en rochelen omdat ik zoveel zoetigheid niet aan kon. Bietje zoals m’n oudtante Bep deed toen ze stikte in een stukske progres op de verjaardag van ons oma.

Prijs: €4 euro. Vind ik prijzig voor 5 aardbeitjes.
Was het binnen te houden?: Ja, maar niet na een kokosnoot, een broodje bal, friet met groente, een  broodje worst, een oliebol, en een lekbol.

thumbnail_aardbeiensjoklade

Kunde op d’n kermis een 7-gangendiner wegwerken?

Ja! Dat kan heel goed. Alleen gade dan wel kotsmisselijk naar huis.

Alles over de Tilburgse Kermis

Kermis in Tilburg 2016
Check hier de leukste acties, evenementen, menu’s en foto’s van de Tilburgse Kermis…de grootste online attractie van Tilburg!