De Tilburgse kermis wil landelijkere aantrekkingskracht: ‘We willen de kermis interessanter maken voor meer doelgroepen!’

Nachtburgemeester Tilburg

Dat de Tilburgse kermis veel meer is dan honderden attracties, weten wij Tilburgers al jaren. Verschillende evenementen, festivals en andere activiteiten rondom het kermisterrein maken het evenement meer dan ‘gewoon een kermis’. De Tilburgse kermis wil zich de komende jaren dan ook steeds meer ontwikkelen als evenement met landelijke uitstraling. “We willen ervoor zorgen dat mensen van verder uit het land naar Tilburg komen tijdens de kermis.”

Kartrekker van deze plannen is de 42-jarige Ruud Lemmen. Hij is hoofdprogrammeur van Poppodium 013 en festivaldirecteur van WOO HAH! x Rolling Loud. Als voorzitter van de werkgroep marketing/communicatie gaat hij de ambities van de kermis vormgeven. “De Tilburgse kermis is een uniek evenement. Een kermis van deze grootte en dat tien dagen lang, dat zie je eigenlijk nergens. Het allermooiste aan de Tilburgse kermis vind ik dat het evenement enorm is verbonden met de stad Tilburg. Dat moet altijd zo blijven.”

Toch ziet Ruud veel mogelijkheden om de Tilburgse kermis te verbeteren. “Eigenlijk hebben we twee doelstellingen. Als eerste willen we ervoor zorgen dat meer doelgroepen de kermis weten te vinden en dat meer mensen van ver buiten Tilburg de kermis bezoeken. Daarnaast willen we dat de bezoekers die de kermis al bezoeken langer blijven plakken.”

Dat wil Ruud doen door beter in kaart te brengen wat er allemaal te doen is rondom de Tilburgse kermis. “De kermis heeft veel meer te bieden dan enkel het bezoeken van attracties. Er staan super veel leuke evenementen op het programma, op de terrassen is het heerlijk vertoeven en op steeds meer plekken buiten het kermisterrein worden leuke activiteiten georganiseerd. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat mensen van tevoren weten wat er allemaal te doen is, zodat ze hun bezoek beter uit kunnen stippelen.”

‘De vierdaagse draait allang niet meer enkel om de wandeltocht’

Als voorbeeld voor de ambities van de Tilburgse kermis noemt Ruud de Gentse Feesten en de Vierdaagsefeesten in Nijmegen. “De basis van de Vierdaagse is in principe de wandeltocht. Maar daar omheen wordt nu zoveel georganiseerd dat de Vierdaagsefeesten de wandeltocht hebben ontstegen.”

Ook het Amsterdam Dance Event vindt Ruud een mooi voorbeeld. “Organisatoren organiseren daar in de hele stad feesten. Maar je hoort er niet bij als je geen gele vlag voor de deur hebt staan en een lichtgevende cube van ADE in de zaal. De Tilburgse kermis moet veel meer een uniforme uitstraling krijgen. Laat ondernemers maar gave evenementen organiseren, maar wel onder de vlag van de kermis. Dan wordt de Tilburgse kermis automatisch interessanter voor een diverser en groter publiek.”

‘De Tilburgse kermis trekt meer de stad in’

De Tilburgse kermis staat hoofdzakelijk in de Tilburgse binnenstad op het programma. Maar je ziet dat de activiteiten rondom de kermis verder de stad in trekken. Zo staat er dit jaar een theaterfestival op het programma in het Wilhelminapark, kun je al jaren in de Spoorzone terecht voor gave evenementen en staat de Muzentuin tijdens Roze Maandag in het teken van festival Holy Pink. Die ontwikkeling trekt Ruud graag door. “Uiteindelijk willen we als Tilburgse kermis meer bezoekers trekken. Daar profiteert de stad natuurlijk van. Maar daarvoor moet je wel zorgen voor meer spreiding van bezoekers.”

Ruud ziet het al helemaal voor zich. “Stel je voor: heel de kade van de Piushaven vol zand en genieten van een buitenbioscoop. Of grote concerten in het Spoorpark. Maar ook op het gebied van nachtprogrammering zie ik voldoende potentie. Denk aan toffe feesten bij Poppodium 013 of Club Smederij. Ik zie op veel vlakken genoeg ruimte om de kermis te ontwikkelen.”

‘Op iedere hoek van de straat is iets te doen’

Voor komende editie hebben Ruud en zijn werkgroep als doel om vooraf beter inzichtelijk te maken wat er allemaal te doen is tijdens de Tilburgse kermis. Daarvoor is een speciale website in het leven geroepen. Ook wordt er in de Piushaven en het Dwaalgebied meer georganiseerd. Maar wanneer Ruud pas echt blij is? “Als het in de hele stad tien dagen lang één groot feest is. Met een veel diverser publiek en idealiter met gave activiteiten van het Wilhelminapark tot de Piushaven, van het Spoorpark tot het Dwaalgebied en van de Besterd tot het centrum. Op iedere hoek van de straat moet iets te doen zijn.”

Ruud merkt dat de Tilburgse kermis de afgelopen tien jaar in een opwaartse spiraal gaat. “Uiteindelijk moet heel Nederland weten wat de Tilburgse kermis is. En dat dit veel meer is dan een lint met attracties. Mensen moeten van ver buiten Tilburg naar de Tilburgse kermis komen. Voor de attracties, evenementen of een combinatie daarvan.”

Tot slot: hoe ziet Ruud zijn ideale kermisdag eruit? “Dan lunch ik snel thuis om daarna lekker op het terras van The Cat’s Back neer te ploffen. Om 17:00 uur doe ik een grote ronde over het kermisterrein en eet ik op verschillende plekken iets lekkers. Als afsluiter gaan we feesten bij de Desperados Road Show of in de Amstel Bierhal.”