Eén aanspreekpunt voor alle ondersteuningsvragen

Eén aanspreekpunt voor alle ondersteuningsvragen

Team Groenewoud officieel van start op 16 mei 2013

Professionals uit de zorg, sociaal en maatschappelijk werk slaan de handen ineen. In Team Groenewoud bundelen zij hun expertise om de wijkbewoners zo goed mogelijk te ondersteunen via één aanspreekpunt.

Door een betere en grensoverschrijdende samenwerking draagt het wijkteam bij aan het realiseren van de impulsdoelen in Groenewoud: jongeren doen het goed op school, alle huishoudens hebben een kostwinner en niemand leeft onder de armoedegrens. Donderdag 16 mei is het officiële startsein van Team Groenewoud.

Samenwerking en afstemming
Team Groenewoud is het eerste sociale wijkteam in Tilburg. Maatschappelijk werkers, een wijkverpleegkundige, een medewerker van jeugdgezondheid en de gemeente vormen de kern van het wijkteam. Samen met onder andere de huismeesters, wijkagenten, opbouwwerkers, jongerenwerkers en onderwijzers staan zij voor Team Groenewoud.
Wethouder Marjo Frenk (Zorg): “Bewoners van Groenewoud gaven aan dat het onduidelijk was bij wie ze terecht konden met hun hulpvragen. Dit team gaat dat probleem oplossen. Bovendien past deze integrale aanpak heel goed bij de zorgaanpak van de toekomst waarin we meer uitgaan van wat iemand zelf kan”. Het is de bedoeling dat de werkwijze van Team Groenewoud leidt tot een actievere rol van bewoners en meer initiatieven uit de wijk zelf.

Werkwijze
Team Groenewoud werkt vanuit het principe één gezin, één plan en één contactpersoon. Bewoners kunnen bij één persoon terecht voor al hun vragen op het gebied van zorg, werk, opvoeding, relatie, wonen, welzijn, leefbaarheid, veiligheid en financiën. De contactpersoon brengt de individuele situatie in beeld en zorgt ervoor dat de juiste ondersteuning van start gaat. De nieuwe, wijkgerichte aanpak realiseert meer samenwerking tussen professionals en betere oplossingen, geen overlap in zorgverlening, minder doorverwijzingen en hulpverleners. De uitvalsbasis van Team Groenewoud is de voormalige bibliotheek in wijkcentrum Spijkerbeemden aan de Don Sartostraat.

Coproductie en financiering
De gemeente is opdrachtgever van het wijkteam Groenewoud. Samen met de Maatschappelijke Ontwikkelings Maatschappij (MOM) en alle vertegenwoordigers die al in Groenewoud werken, is het wijkteam verder ontwikkeld en gerealiseerd. De bestaande uren die alle organisaties nu al in de wijk inzetten, vormt de belangrijkste financiering van Team Groenewoud. Het Tilburg Akkoord financiert twee jaar onder andere de huisvesting van het wijkteam. Daarna draagt iedere organisatie in de vorm van een contributie zijn deel bij aan de kosten.

Sociale wijkteams
Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) wil landelijk hervormingen binnen de zorg en ondersteuning stimuleren en hieraan inhoud geven via zogenoemde sociale wijkteams. Het team Groenewoud is een invulling van deze nieuwe aanpak.