Eerste seizoen voorleesexpress Tilburg feestelijk afgesloten

Op woensdag 7 november 2012 werd in de Openbare Bibliotheek Tilburg-Noord het eerste seizoen van de VoorleesExpress Tilburg feestelijk afgesloten. Sinds 1 januari 2012 is ook in Tilburg de VoorleesExpress aanwezig. Elf gezinnen hebben in de eerste helft van het jaar aan de VoorleesExpress deelgenomen. Inmiddels hebben de meeste deelnemende gezinnen de 20 weken voorlezen succesvol afgerond. Reden dus voor een feestje.

Marian de Groot, projectleider: “De feestelijke bijeenkomst was bedoeld om de voorleesgezinnen en hun voorlezers in het zonnetje te zetten. Tevens vormde de bijeenkomst de aftrap van het voorleestheater: Theater Luister.” Theater Luister is een initiatief van Nadia Eversteijn in samenwerking met de  VoorleesExpress Tilburg, Brede School Stokhasselt en SEW Tilburg, en wordt mede mogelijk gemaakt door de Rabobank.

Samen met Sami, haar handpop, vertelde Nadia deze middag heel beeldend het verhaal van ‘Wat nu, Olivier?’ van Phyllis Root. Aansluitend op het verhaal kregen de kinderen de mogelijkheid toverstafjes te knutselen, om boeken mee te kunnen betoveren. Nadia besprak ondertussen met de aanwezige ouders wat ze tijdens de voorstelling had gedaan en met welk doel. Ouders kregen de gelegenheid om te reageren, waar ze ook graag gebruik van maakten. Duidelijk was dat de aanwezige ouders zeer gemotiveerd waren hun kinderen te ondersteunen bij de ontwikkeling van hun taal en om het voorlezen voort te zetten.

Dit laatste is een van de doelstellingen van de VoorleesExpress. In twintig weken tijd probeert een voorlezer een ouder handreikingen te geven ten aanzien van het voorlezen. In de hoop dat een ouder na twintig weken het zelfvertrouwen heeft gekregen om zelf te gaan voorlezen. Theater Luister kan ouders en kinderen nog eens extra helpen. Het is daarmee een initiatief dat door de VoorleesExpress Tilburg van harte wordt verwelkomd en ondersteund. Onderzocht wordt nog op welke wijze Theater Luister met name in de wijk Stokhasselt structureel kan worden ingezet.

De VoorleesExpress is een project waarbij (allochtone en autochtone) kinderen met een taalachterstand wekelijks thuis worden voorgelezen door enthousiaste vrijwilligers. Voorlezen is niet alleen leuk, maar stimuleert tevens de taalontwikkeling van kinderen, verrijkt de taalomgeving in huis en brengt mensen met elkaar in contact. Een kind leert nieuwe woorden en doet tegelijkertijd kennis op over de wereld om zich heen. En dat laatste geldt eveneens voor de ouder(s) en de voorlezer!

De VoorleesExpress Tilburg is mogelijk geworden dankzij een bijdrage van onder meer het Oranje Fonds, Stichting Kinderpostzegels Nederland, de Rabobank, de Stichting Vrienden van Contour, Kiwanisclub, Innerwheel en Stichting Jacques de Leeuw. Het is een samenwerkingsverband van Brede School Stokhasselt, Brede School Groenewoud, Openbare Bibliotheek Midden-Brabant en Contour. Wilt u ook in de praktijk ervaren hoe leuk en leerzaam het is om spelenderwijs kinderen bijvoorbeeld meer woordjes te leren? Neem dan contact met de projectleider van de VoorleesExpress, Marianne de Groot. Zij is te bereiken bij Contour, 013 – 543 45 72 of per e-mail: mgroot@contourtilburg.nl.