Nieuws

Let op! Dit artikel is al 2541 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Elektrisch rijden bezig aan opmars in Tilburg; meer laadpalen nodig

De populariteit van de elektrische auto groeit met de dag. Volgens de RAI vereniging en de BOVAG werden er in 2013 maar liefst 18.000 elektrische auto’s verkocht. In 2012 waren dit er nog maar 5100. Daarmee is het aantal in een jaar tijd verdrievoudigd. De groeiende populariteit blijkt niet alleen uit de cijfers, het is ook met het blote oog goed te zien in de omgeving. Zo breidde Tesla onlangs uit met een vijfde showroom in Tilburg. Daarnaast is het groeiende aantal elektrische auto’s duidelijk merkbaar op de wegen in de gemeente. Een ontwikkeling die door velen met gejuich wordt ontvangen. Echter zorgt het er wel voor dat er wat moet gebeuren op het gebied van infrastructuur.

Door het stijgende aantal elektrische voertuigen wordt er steeds vaker geroepen om meer laadpalen in de regio Tilburg. De gemeente zou onvoldoende voorzien in de behoefte. Harm-Jan Idema, expert op het gebied van elektrisch vervoer, is een van de voorstanders. Hij geeft aan dat er in Brabant op dit moment behoefte is aan 1300 laadpunten, terwijl het er slechts 500 zijn. Vooral het aantal publieke palen laat volgens Idema te wensen over. Nu het Rijk niet meer verantwoordelijk is voor het uitrollen van een landelijk netwerk, komen er slechts mondjesmaat publieke laadpunten bij.

De gemeente Tilburg is bezig met een flinke inhaalslag. Waar er in januari slechts acht openbare laadpalen in het straatbeeld te vinden waren, worden dat er in deze maanden maar liefst 31. Daarmee probeert de gemeente aan de grote vraag te voldoen. Sinds de jaarwisseling zijn er meer dan 18 nieuwe verzoeken voor een laadpunt binnen gekomen. Echter zullen slechts een aantal daarvan gehonoreerd worden. Bewoners die een laadpaal in de buurt krijgen ontvangen daarover bericht van de gemeente.

Dat er extra laadpunten nodig zijn blijkt ook wel uit de berichten uit de rest van het land. Vooral de steden Amsterdam en Rotterdam kennen hun problemen op dit gebied. Alhoewel het aantal oplaadpunten in zowel de hoofd- als havenstad groeide van ongeveer 100 naar 800 staan er nog steeds regelmatig files bij de punten. De reden: auto’s blijven vaak nog lang gekoppeld staan terwijl de accu reeds vol is. Rotterdam doet haar uiterste best om deze laadfiles te voorkomen door direct extra palen op de drukke plekken te plaatsen. De stad is dan ook van plan het aantal te verdubbelen naar 1600 aan het eind van 2014.

Populaire elektrische auto’s

Door de stijging in verkoop bezit maar liefst 1 op de 23 verkochte auto’s in 2013 een stekker. De populairste elektrische auto in dit jaar was de Mitsubishi Outlander met maar liefst 5000 verkopen. Andere populaire elektrische wagens zijn de Volvo V60, de plug-in versie van de Toyota Prius, de Opel Ampera en de Chevrolet Volt. De stijgende verkoop blijkt niet alleen uit de cijfers van de dealers. Ook op tweedehands autowebsites als Autoscout24 worden steeds meer elektrische en hybride auto’s verhandeld.

Reageer op dit bericht