FAQ in Tilburg: alles wat je moet weten over het Spoorpark

Spoorpark

Een T-huis, urban sports park, waterplein, uitkijktoren, speelveld en nog veel meer! Over twee weken opent het langverwachte Spoorpark in de Spoorzone. Een ding is zeker: heel Tilburg is nieuwsgierig en kan niet wachten om een kijkje te nemen. 

Een groot park met veel onderdelen brengt ook veel vragen met zich mee. Vorige week vroegen we dan ook aan jullie op Instagram, wat jullie nog allemaal wilden weten over het Spoorpark. In dit artikel geven we je het antwoord op de veelgestelde vragen!

Alvast een voorproefje? Bekijk hier de video die Jules van Iperen voor ons maakte:

Veelgestelde vragen

#1 Wordt het Spoorpark ook gebruikt voor evenementen?

In de toekomst gaan er zeker evenementen georganiseerd worden in het Spoorpark. Het park is in het bezit van een evenemententerrein met onder andere een tribune aan de noordkant van het park. In oktober 2018 spraken wij parkmanager Sophie Peters, zij vertelde destijds druk bezig te zijn met het evenemententerrein. Maar dat betekent niet dat het park elk weekend wordt afgesloten: “We willen een openbaar stadspark zijn voor iedereen, dus we willen niet elk weekend vol zitten met evenementen waarvoor je moet betalen.”

Begin juli staat de eerste activiteit op het programma: de vijfde editie van de Eindejaarscantus. Ook maakte Mout Bierfestival bekend om van 2 tot 4 augustus neer te strijken in het Spoorpark!

#2 Gaat het park ’s nachts dicht?

Ja, het park gaat ’s nachts dicht. De openingstijden zijn als volgt:

  • Zomerperiode: maandag t/m zondag van 08.00 tot 00.00 uur
  • Winterperiode: maandag t/m zondag van 08.00 tot 22.00 uur

#3 Komt er een woontoren op het Van Beurden terrein?

De woontoren is onderdeel van het totaalplan voor het Spoorpark dat in april 2017 door de gemeenteraad van Tilburg is goedgekeurd. De gemeente beschikt op dit moment echter niet over de grond (Van Beurden terrein) die nodig is om de bouw mogelijk te maken. De gemeente is met de eigenaar van het terrein over de aankoop in gesprek. Vroeg of laat komt er dus zeker een woontoren, maar of dit op het Van Beurden terrein is en op welke termijn, dat is nog niet bekend.

#4 Mogen honden los rondlopen?

Nee, het Spoorpark is niet toegankelijk voor honden (met uitzondering van hulphonden). Wel komt er aan de rand van het park, in de hoek van Ringbaan West en het spoor, een speciale losloop en uitlaat plek voor honden. Bekijk hiervoor even de plattegrond (nummer 6).

#5 Komt er nog meer beschutting?

Zeker! Na de opening zal er hard gewerkt worden om het park nog groener en mooier te maken. Daarnaast wordt er de tijd genomen om alle initiatieven helemaal af te ronden.

#6 Komt er een speeltuintje voor de kinderen?

Nee er komt geen (traditioneel) speeltuintje voor de kinderen. Wel komt er, zoals het Spoorpark het noemt, een natuurlijke speeltuin: de Speelbeek. Hier kunnen kinderen veilig in schoon bronwater spelen. Ook komt er een grote speelweide en zijn er verschillende fietsjes en stepjes beschikbaar voor kinderen om mee te spelen.

#7 Is alles in het park op 21 juni (opening) al af?

Nee, niet alle onderdelen van het Spoorpark zijn tijdens de opening op 21 juni al klaar voor gebruik. Restaurant T-huis en de uitkijktoren (Kempentoren) worden naar verwachting in oktober of november van 2019 opgeleverd. Voor horeca kun je tot die tijd terecht bij het paviljoen van de beachvolleybalclub. Hier heeft het T-huis namelijk tijdelijk een pop-up restaurant.

Andere vragen?

Zijn jouw vragen nog niet allemaal beantwoord? Neem dan eens een kijkje op de website van Spoorpark. Staat je vraag daar ook niet bij? Stel je vraag dan in een reactie hieronder. Wie weet kunnen wij je verder helpen!