Festival Circolo komt in de herfstvakantie naar Tilburg: ‘Uniek in Europa!’

festival circolo

We kennen het Leijpark natuurlijk als locatie voor Festival Mundial, dancefestivals als Dancetour en Back 2 The 90’s, maar een circusfestival streek er nog niet eerder neer. Daar komt tijdens de herfstvakantie verandering in. Festival Circolo neemt van 12 tot en met 21 oktober tien dagen lang deze fantastische locatie over. Wij blikken alvast vooruit met Niki van Rooij, hoofd marketing van het festival.

“Toen we hoorden dat Festival Circolo naar Tilburg kwam, dachten we meteen: dit is precies wat de stad nodig heeft,” begint Niki. Het festival vond eerder zes keer plaats in Liempde en koos dit jaar om te verkassen naar Tilburg. “Van alle Brabantse steden is Tilburg dé stad van de podiumkunsten en dé stad van de beste circusopleiding. Het festival past hier geweldig.”

Uniek in Europa

In Liempde wisten tienduizenden bezoekers Festival Circolo te bezoeken en ook in Tilburg hoopt de organisatie op zo’n 20.000 bezoekers. Deze bezoekers komen uit alle windstreken. “We merken dat de interesse in Tilburg groot is. Het festival is geweldig ontvangen. Het festival heeft ook grote aantrekkingskracht uit de rest van Brabant, Nederland en zelfs landen als Frankrijk, Engeland, Zwitserland en België.”

Dat komt volgens Niki door de opzet van het festival. “Een festival zoals Circolo is in Europa uniek. Zoveel circustenten bij elkaar en een kwalitatief goed programma: dat zie je nergens anders. Het festival wordt internationaal echt gewaardeerd.”

festival circolo

Voor jong en oud

Tijdens Festival Circolo worden er tien verschillende circustenten in het Leijpark geplaatst. Grote tenten waar 500 mensen in kunnen tot kleinere tenten. “De sfeer wordt echt magisch. Met verschillende circustenten in het Leijpark in herfstkleuren, priklichtjes en kampvuurtjes; dat gaat echt een knus nostalgisch gevoel opleveren.”

Het festivalterrein is gratis te bezoeken en voor de verschillende voorstellingen kun je een kaartje aanschaffen. “Er zijn voorstellingen van 140 seconden tot 90 minuten, voor mensen die nooit het circus bezoeken tot ervaren circusbezoekers. Het wordt een groot circusavontuur. Ik zou zeggen: laat je vooral verrassen door het programma. Er is echt voor iedereen iets te beleven.”

Niki bezocht eerder al een aantal circusvoorstellingen die ook tijdens Circolo op het programma staan. “De voorstelling van Collectif Malunes is super spectaculair, spannend en tegelijk grappig. Het is een surrealistisch circussprookje in een geweldige tent, die moet je echt zien.”

Voor de waaghalzen die houden van spanning raadt ze voorstelling Le Vide aan. “Het is zo’n spannende voorstelling dat ik zelf af en toe niet durfde te kijken. Je ziet circusartiesten op twintig meter hoogte in de nok van de tent hangen zonder dat ze zijn aangelijnd. Ik ben ook enorm nieuwsgierig naar de voorstelling van Cie Barolosolo. Dat moet zo’n ontzettend grappige voorstelling zijn.”

festival circolo

Tilburg circusstad

Tilburg is samen met Rotterdam de enige stad in Nederland met een circusopleiding (Fontys Academy for Circus and Performance Art) en dus is het bijzonder dat Festival Circolo hier neerstrijkt. “Er is een circustent speciaal voor jong talent van de circusopleiding. Voor slechts €4,- kun je hier jonge talentvolle makers aan het werk zien.”

Studenten van de opleiding gaan ook de verbinding met de stad maken. “Tweedejaars studenten hebben een voorstelling ontwikkeld en nemen bezoekers van Circolo mee de stad in. Gedurende deze wandeling voeren zij een circusact op. De stad is dan als het ware het toneel van de voorstelling.”

Uiteindelijk kunnen de jonge aanstormende talenten zien waar ze het allemaal voor doen. “Bij een aantal internationale top gezelschappen zijn circusartiesten actief die in Tilburg hun opleiding hebben gevolgd.”

Bezoek Festival Circolo

De kaartverkoop voor de grotere voorstellingen is inmiddels begonnen. Je kunt je kaarten hiervoor op de website aanschaffen. Goed om te weten: je kunt ook arrangementen boeken in combinatie met een culinair menu verzorgd door Cookaholics in het restaurant op het terrein. Ook is het mogelijk ook abonnementen aan te schaffen waarmee je meerdere voorstellingen kunt bezoeken.

Voor voorstellingen onder de €5,- kun je ter plekke kaarten aanschaffen. “Heel Tilburg moet gewoon komen. Lekker sfeerproeven, een rondje lopen tussen de tenten en op het terrein zelf bepalen welke voorstelling ze bezoeken.”