Festival ZXZW verandert naam in Incubate

Het Tilburgse festival voor independent culture ZXZW verandert per direct zijn naam in Incubate. Na vier succesvolle edities heeft de organisatie besloten tot een nieuwe naam die de lading van het festival beter dekt.

“Vijf jaar geleden begonnen we het underground muziekfestival Zuid bij Zuidwest,” zegt Joost Heijthuijsen, één van de festivaldirecteuren. De naam, met als afkorting ZXZW, was een knipoog naar het Amerikaanse popfestival SXSW in Austin, Texas. “In de afgelopen vier jaar zijn we steeds groter geworden. Inmiddels komt een groot gedeelte van de bezoekers, artiesten en persaandacht van over de grenzen en krijgen we steeds vaker te maken met verwarring over onze naam met die van het SXSW festival. Omdat wij een heel ander festival organiseren, inclusief beeldende kunst, hedendaagse dans en muziek, hebben we besloten tot een naamswijziging.”

”Incubate is een naam die het karakter van het festival weergeeft. Incubate staat voor de groei en het stimuleren van baanbrekende ontwikkelingen binnen de cultuur,” licht Heijthuijsen toe. En dat is wat ZXZW de afgelopen jaren heeft gedaan. Zo bracht het eerder kunstenaars als de jazzveteranen Sun Ra Arkestra, copyrightcollectief Negativland en guerillabreiers Knitta naar Tilburg. Daarnaast zorgde het voor doorbraakoptredens van Nederlandse artiesten als About, The Devil’s Blood en Black Napkins.

Het festival viel regelmatig in de prijzen. ZXZW werd verkozen tot beste evenement van Tilburg in 2008, werd genomineerd voor een IJzeren Podiumdier voor beste Nederlandse festival en won de Think Ahead Award voor het Social Festival Model. Heijthuijsen: “ZXZW ging over waar we geografisch stonden. Incubate geeft aan wat we doen, wat we willen. Onze visie. En dat is innovatie binnen de cultuur een podium bieden.”

Incubate is een grootschalig festival voor independent culture. Het festival heeft een breed programma met muziek, beeldende kunst, dans, theater en film. Meer dan 200 culturele voorlopers presenteren zich in een intieme context aan een internationaal publiek. Black metal naast free jazz. Street art naast academische dans.

Incubate vindt plaats van 13 tot en met 20 september 2009 in de gehele Tilburgse binnenstad. Van kraakpand tot burgemeesterskamer. Van popzaal tot museum.