Nieuws

Let op! Dit artikel is al 1200 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Even voorstellen: dit zijn de veertien partijen waar je op kan stemmen!

Nog maar een paar weken en dan staan de Tilburgse gemeenteraadsverkiezingen voor de deur. De stad wil graag weten wat jij denkt, maar hoe maak je een weloverwogen keuze? In deel II van ‘Tilburgse gemeenteraadsverkiezingen voor dummies’ geven we je een korte samenvatting van de partijen en hun lijsttrekkers. Nieuwsgierig geworden naar een bepaalde partij? Check dan de link naar het complete verkiezingsprogramma.

D66

gemeenteraadsverkiezingen

Foto: website D66 Tilburg

“Goed onderwijs, goed werk, goed leven” dat zijn de kernpunten van D66. De partij werd vier jaar geleden verkozen tot de grootste en heeft daarom de afgelopen jaren een leidende rol gehad in de ontwikkelingen in Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout. Lijsttrekker Berend de Vries hoopt de komende jaren de ontwikkeling van de Piushaven, binnenstad en Spoorzone af te maken, zodat Tilburg nog een aantrekkelijkere stad wordt om te wonen en werken.

 • Lijsttrekker: Berend de Vries (40)
 • Woont sinds 1995 in Tilburg en studeerde Nederlands Recht aan de UVT. Daar werkte hij enige jaren als onderzoeker, waarna hij beleidsadviseur werd bij het Ministerie van economische zaken. Sinds 2010 is hij wethouder in Tilburg.
 • Het verkiezingsprogramma van D66 vind je hier.

SP

gemeenteraadsverkiezingen

Foto: website SP Tilburg

De SP staat voor “menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit”. Als het aan de partij ligt, wordt de toekomst van onze stad dan ook niet zozeer bepaald door de politiek, maar door de Tilburgers zelf. De SP wil alle ondernemende, welwillende en sociale Tilburgers de ruimte geven en de middelen aanreiken om verder te bouwen aan een sociaal Tilburg.

 • Lijsttrekker: Helma Oostelbos (49)
 • Woont al haar hele leven in Tilburg, runt een administratiekantoor en is sinds anderhalf jaar lid van de SP. Naast haar werk is ze voorzitter van de wijkraad van de Armhoefse Akkers en zet ze zich graag in voor vrijwilligers.
 • Het verkiezingsprogramma van de SP vind je hier.

VVD

gemeenteraadsverkiezingen

Foto: Facebook

“Nu is het tijd voor groen rechts beleid” zo luidt de titel van het verkiezingsprogramma van de VVD in Tilburg. Dit betekent voor de VVD dat milieuvriendelijke en innovatieve ideeën nog meer gestimuleerd worden. Iedereen die duurzamer wil leven wil de partij daarin ondersteunen. Denk hierbij aan het verlenen van vergunningen. Verder werkt de VVD aan de hand van een aantal kernwaarden: vrijheid, verantwoordelijkheid, verdraagzaamheid, sociale rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid.

 • Lijsttrekker: Oscar Dusschooten (53)
 • Is zelfstandig ondernemer en werkt als adviseur en tijdelijk manager voor ondernemer. Daarnaast was hij tussen 2008 en 2014 al lid van de gemeenteraad met de portefeuilles Financiën en Veiligheid.
 • Wil je weten wat de zeven doelstellingen zijn van de VVD? Kijk dan hier.

CDA

gemeenteraadsverkiezingen

CDA gelooft in de kracht van de samenleving: maatschappelijke verbanden waarin mensen elkaar tegenkomen. Denk hierbij aan verenigingen, (sport)clubs en bedrijven. Het CDA is van mening dat de inwoners van Tilburg mede moeten bepalen hoe zij willen dat de stad er later voor hun kinderen uit ziet. Daarom zijn op 1 juli 2017 tientallen mensen bij elkaar gekomen om over de toekomst van onze zorg, veiligheid en cultuur te brainstormen. Deze standpunten vind je nu ook in het verkiezingsprogramma.

 • Lijsttrekker: Erik de Ridder (39)
 • Studeerde Bestuurskunde, werd beleidsmedewerker voor het Ministerie van economische zaken en is sinds 2010 wethouder van de Gemeente Tilburg.
 • Check hier het complete verkiezingsprogramma van het CDA.

PvdA

gemeenteraadsverkiezingen

Foto: website PvdA

Het verkiezingsprogramma van de PvdA staat in het teken van “Goed bestaan, goed werk en goede gezondheid”. Ondanks de geweldige veranderingen in de stad de laatste jaren gelooft de PvdA dat Tilburg nog niet af is: niet iedereen profiteert van de stappen die worden gezet en voor deze partij staat elke inwoner centraal. Oplossingen moeten volgens de PvdA vanuit een aantal vaste waarden bedacht worden: bestaanszekerheid, solidariteit, gelijke kansen en duurzaamheid.

 • Lijsttrekker: Yusuf Celik (36)
 • Verhuisde op 18-jarige leeftijd vanuit Enschede naar Tilburg om Sporteconomie te studeren. De afgelopen vier jaar is hij raadslid geweest en daarnaast is hij werkzaam als projectleider verenigingsontwikkeling en gebiedscoördinator bij Feyenoord.
 • Het volledige verkiezingsprogramma van de PvdA vind je hier.

GroenLinks

gemeenteraadsverkiezingen

GroenLinks staat voor verandering. Voor een politiek waarin niet de winst op korte termijn centraal staat, maar het gemeenschappelijke belang op de lange termijn. Voor een groene, schone gemeente. Daarnaast straat GroenLinks voor eigen keuzes en gelijke kansen voor. Zij hopen verbinding, vertrouwen en hoop te creëren in de gemeente in plaats van verdeeldheid. Leuk om te weten: lijsttrekker Mario Jacobs staat in de finale voor Groenste Politicus van Nederland.

 • Lijsttrekker: Mario Jacobs (44)
 • Is sinds 2014 Wethouder Ruimtelijke Ordening, Slimme & Duurzame Mobiliteit, Groen in & om de Stad & Water. Hiervoor was hij hoofd Economie & Cultuur bij de Gemeente Helmond en werkzaam bij het Ministerie van Economische Zaken.
 • Hier vind je het verkiezingsprogramma van GroenLinks.

50 plus

gemeenteraadsverkiezingen

Foto: website 50 plus

Bij 50 plus telt iedereen mee. Van jong tot oud. Zij willen van Tilburg een stad maken die vernieuwt, ondernemend is, die zorgt voor wie zorg nodig heeft. Een stad waar de burgers zich veilig kunnen voelen en waar verbinding ontstaat tussen de generaties. De belangrijkste speerpunten voor 50 plus zijn: leefbaarheid, zorg, veiligheid, omgangsnormen en economie/financiën.

 • Lijsttrekker: Henk van Tilborg (60)
 • Is sinds anderhalf jaar lid van 50 plus. Hij ging vorig jaar in prepensioen na een carrière in personeelszaken PTT post, Telecom en KPN. Daarnaast zet hij zich graag in als vrijwilliger bij verschillende organisaties.
 • Wil je meer weten over het verkiezingsprogramma van 50 plus? Kijk dan hier.

LST

gemeenteraadsverkiezingen

Foto: Facebook

Lijst Smolders Tilburg is oorspronkelijk ontstaan als burgerverzet en bestaat naar eigen zeggen dus ook uit “bezorgde en betrokken burgers die ondertussen heel veel bestuurlijke ervaring hebben opgedaan”. Enkele punten waar LST veel waarde aan hecht zijn: openbaar bestuur, veiligheid, ouderen, onderwijs en participatie. Het motto van de partij is: “De LST gaat voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Terug naar de menselijke maat”.

 • Lijsttrekker: Hans Smolders (57)
 • Deze geboren Tilburger is voormalig ijshockeyer van de Tilburg Trappers en was daarnaast namens Lijst Pim Fortuin lid van de Tweede Kamer. Sinds 2006 is Hans lid van de Gemeenteraad van Tilburg met een korte afwezigheid van 2010-2014.
 • Voor de overige punten en een volledig overzicht van het verkiezingsprogramma, klik hier.

Voor Tilburg

Gemeenteraadsverkiezingen

Voor Tilburg is (zoals de naam al suggereert) voor en door Tilburgers. Zij staan midden tussen de mensen, om zo echt te weten wat er speelt. Zij kiezen bijvoorbeeld elke maand een Tilburger van de maan, zorgverlener van de maand en helpen zij mensen met schuldenproblematiek. Het motto van Voor Tilburg is deze verkiezing: “Niet kwatsen maar doen!”. Leuk om te weten: Voor Tilburg heeft het jongste kandidaat raadslid van Nederland. Isis Bloemsma is pas veertien jaar oud.

 • Lijsttrekker: Linda Oerlemans (33)
 • Is moeder van twee kinderen, woont in de bomenbuurt en zet zich graag in als vrijwilliger. Eerder werkte Linda, na een opleiding Modemanagement en een opleiding Personeel & Arbeid, als personeelsmanager in Tilburg.
 • Kijk hier voor het volledige verkiezingsprogramma.

OPA

Gemeenteraadsverkiezingen

Foto: Facebook

Jan van Beurden staat aan het roer van OPA (Optimistisch Politiek Actief). De partij behaalde tijdens de vorige verkiezingen in 2014 zijn eerste zetel. Kernpunten uit het verkiezingsprogramma 2018-2022 zijn onder andere een opgeruimd, veilig begaanbaar Tilburg, het ondersteunen van ouderen en de zorg én het creëren van een veiligere en leefbaardere stad.

 • Lijsttrekker: Jan van Beurden (61)
 • Is gelukkig getrouwd, heeft twee kinderen en is woonachtig in de Reeshof. Naast raadslid is Jan van Beurden ook ondernemer, schrijver en columnist.
 • Alle dertien stellingen van OPA vind je hier.

Links Offensief

Gemeenteraadsverkiezingen

Foto: website Links Offensief

Vrijheid, gelijkheid en sociale rechtvaardigheid voor iedereen: dat is de uitdaging die Links Offensief in Tilburg aan wil gaan. Sociale en economische gelijkwaardigheid is daarvoor volgens de partij een voorwaarde, waarbij niet regels of kapitaal, maar juist de mens centraal staat. Het motto van Links Offensief, “Mensen boven regels”, sluit hier dan ook zeker bij aan.

 • Lijsttrekker: Kenan Baydar (38)
 • Geboren in Limburg, maar al veertien jaar woonachtig in Tilburg. Kenan is werkzaam als productiemedewerker in de metaalsector en is een van de oprichters van Links Offensief.
 • Wil je weten van de standpuntinname is van Links Offensief op verschillende topics? Kijk dan hier.

Burger initiatief Tilburg (BiT)

gemeenteraadsverkiezingen

Foto: website BiT

Deze partij is pas in 2017 opgericht door Hans Sweep. Hij wil zich met BiT inzetten voor álle wijken en Tilburgse dorpen. Zo wil de partij onder andere een evenredige verdeling van de middelen en investeringen in alle wijken/dorpen, en niet grotendeels in het centrum van onze stad. Ook wil BiT meer contact en verbinding met de bewoners door politiek ook naar de wijken en dorpen te brengen.

 • Lijsttrekker: Hans Sweep (60)
 • Geboren en getogen in Tilburg, getrouwd en vader van twee kinderen. Hans is al ruim dertig jaar vrijwilliger in Tilburg en daarnaast is hij bestuurslid bij de Tilburgse zaalvoetbalbond en bij de amateurs van Willem II.
 • Wil je het verkiezingsprogramma van BiT bekijken? Kijk dan hier.

Lokaal Tilburg

Gemeenteraadsverkiezingen

Foto: website Lokaal Tilburg

Lokaal Tilburg heeft een hart voor de stad en haar bewoners. Volgens de partij staan zij los van elke politieke kleur of religie en zijn ze sterk verbindend voor alle inwoners. Zij kijken per onderwerp wat van belang is voor onze stad, met als doel: een leefbare en betrokken samenleving voor iedereen, ongeacht afkomst, geloof, beroep en politiek voorkeur.

 • Lijsttrekker: Frans van Aarle (59)
 • Was jarenlang bestuurslid van de Winkeliersvereniging ‘Korvel Vooruit’ en later voorzitter van de Ondernemers Federatie Tilburg. Hij is naar eigen zeggen de belangenbehartiger van het MKB.
 • De tien speerpunten van Lokaal Tilburg vind je hier.

Verenigde Seniorenpartij

De VSP heeft al sinds 2010 een zetel in de gemeenteraad. Tot 2014 werd deze bezeten door Nell Schoenmaker, maar sinds de zomer van 2014 heeft Yunus Balkaya haar plaats overgenomen. De VSP behartigt de belangen van alle Tilburgers, maar die van senioren in het bijzonder. Het centraal stellen van kwaliteit van leven voor alle burgers met speciale aandacht voor kwetsbare groepen, dat is waar zij voor staan. (De VSP Tilburg heeft momenteel geen actieve website of Facebookpagina)

 • Lijsttrekker: Yunus Balkaya
 • Klik hier voor het volledige partijprogramma.

Stemwijzer

Wil jij alvast kijken welke partij het beste bij jou past? De volgende kieswijzers kunnen je verder helpen:

Reageer op dit bericht