Grunge-pioniers Alice In Chains naar 013

Alice In Chains komt terug naar Nederland. De groep staat op donderdag 19 november in 013 Popcentrum. Samen met Nirvana, Pearl Jam en Soundgarden was de band uit Seattle in de jaren ’90 een van de belangrijkste en meest invloedrijke grunge-acts ter wereld. ‘Black Gives Way To Blue’, het eerste nieuwe studioalbum in 14 jaar verschijnt eind september.

Met ruim 17 miljoen verkochte platen op de teller is Alice In Chains feitelijk een van de meest succesvolle groepen van de jaren ’90. Opgericht in 1986 door gitarist Jerry Cantrell en zanger Layne Staley sleept de band al snel een platendeal in de wacht. Wanneer grunge vervolgens in de jaren ’90 explodeert, blijkt Alice In Chains één van de meest populaire bands.

De mix van heavy metal en bluesy rock met wat fraaie akoestische ondertonen levert platen op in de vorm van ‘Dirt’ en ‘Jar Of Flies’, maar zanger Staley’s verslaving aan heroine zorgt er voor dat Alice In Chains na een titelloos album in 1995 grotendeels tot stilstand komt. Een MTV Unplugged sessie in 1996 behoort tot de laatste optredens die de band doet. Staley overlijdt in 2002 aan een drugsoverdosis en het doek voor Alice In Chains lijkt definitief te vallen. De invloed op andere acts is echter groot; bands als Creed, Godsmack, Puddle Of Mud en Nickelback zijn sterk beïnvloed door het geluid. Zelfs Metallica zegt op haar laatste twee albums geïnspireerd te zijn door de groep uit Seattle.

In 2005 zet Cantrell de band weer op de rails. Met nieuwe zanger William Duvall wordt er volop live gespeeld en is er ondertussen ook een gloednieuw album – ‘Black Gives Way To Blue’ – gereed. Het eerste nieuwe studioalbum in maar liefst 14 jaar verschijnt op 29 september. Dat de populariteit van Alice In Chains ook in Nederland nog steeds niet heeft ingeboet, blijkt wel uit het uitverkochte optreden vorige maand in de Amsterdamse Melkweg. Wie daar naast een kaartje greep, krijgt nu in Tilburg een nieuwe kans om deze grunge-pioniers aan het werk te zien.

Alice In Chains + support
Donderdag 19 november 2009 | aanvang 20:00 | zaal open 19:00
Tickets € 30 | Servicekosten € 3,45 | Dommelsch Zaal |VVK vanaf 12-9-2009