Helemaal niets doen tijdens Nationale Lummeldag

nationale lummelweek

Marieke van Dijk, eigenaresse van Springidee, wil het belang van lummelen richting bedrijven nog eens extra benadrukken. Ook dit jaar vindt op 15 april Nationale Lummeldag plaats, waarmee ze pleit voor het inplannen van meer lummeltijd door het Nederlandse bedrijfsleven. Het initiatief is iets wat haar onderzoek naar Nederlanders en hun lummelmomenten ook onderschrijft.

Ruim tweehonderd mensen met een diverse achtergrond beantwoordden de vragenlijst. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders hun beste, zakelijke ideeën zelden op het werk hebben. Ze zijn onderweg of thuis wanneer de meest briljante gedachten opborrelen. Op een vrijdag of zondag, ’s avonds of vlak voor het slapen gaan. Wanneer ze juist niet intensief met het probleem bezig zijn.

De meeste ondervraagden krijgen hun ideeën tijdens een routinematige, actieve handeling, zoals hardlopen, autorijden, douchen of huishoudelijke klusjes. Een minderheid doet juist helemaal niets, is aan het dagdromen. Van Dijk: “Het is goed voor bedrijven om na te denken hoe ze meer ruimte kunnen maken voor creativiteit op de werkvloer, want lummelen loont!”

Organiseer je eigen lummelmoment

“Wat mij opviel,” zo stelt Van Dijk, “ is dat veel ondervraagden de voordelen van lummelen erkennen en naar aanleiding van dit onderzoek beseffen dat ze dit (te) weinig doen. Nationale Lummeldag is een doe-het-zelf evenement. Iedereen kan dus aanhaken,” geeft Van Dijk aan. “Er zijn diverse individuen en ook organisaties die het initiatief omarmen,” vervolgt Van Dijk.

Lummelen bij de Genietgroep in Tilburg

De Genietgroep in Tilburg van Rolph Adriaansen is er daar één van. “Lummelen is genieten”, zo geeft Adriaansen aan. “En daarom zet ik de deuren van mijn Genietkantoor open op 15 april, voor een kop koffie, lummelen op het genietterras of spelen met de blocksofjoy.

Leonardo da Vinci als inspiratiebron

Reden voor Van Dijk om 15 april uit te roepen tot Nationale Lummeldag is de geboortedag van Leonardo da Vinci. “Da Vinci was creatief en innovatief van nature,” vertelt Van Dijk. “En gebruikte diverse technieken om zijn creativiteit te stimuleren. Een alleskunner eigenlijk op creatief gebied en een voorbeeld voor ons allen. En ook hij lummelde dus weleens.” Leonardo zei ooit: “de grootste genieën presteren soms meer, wanneer ze minder werken.”