‘Horeca-oscar’ ligt op de loer voor RAW Tilburg

RAW Tilburg

RAW (Restaurant Altijd Welkom) is eigenlijk niet meer weg te denken uit het straatbeeld van de Spoorzone. Inmiddels zijn ze een aantal maanden open en gaat het ze voor de wind. Hardloopwedstrijden door het restaurant, landelijke media-aandacht en een nominatie voor een Entree Magazine Award, bij RAW kijken ze nergens meer van op.

Tijd om terug te blikken op de afgelopen periode, maar ook vooral vooruit te kijken. Dit doen we met Rien van Linschoten en Dirk de Leeuw van RAW. Wat bij beide heren overheerst? Vooral trots! ‘’Voordat we begonnen aan deze klus, dachten een hoop mensen dat we hier geen gave horecazaak van konden maken. Wij zagen natuurlijk het grote plaatje. Ik vind het echt gaaf dat we dit voor elkaar hebben gekregen,’’ zegt Dirk.

Sinds RAW open is, is het ongekend druk in de horecazaak aan de Willem II passage. ‘’In het begin leverde dit af en toe nog wat opstartproblemen op. We hadden niet verwacht dat het zo snel storm zou lopen. De eerste weken hadden we al regelmatig 160 eters binnen zitten,’’ gaat Rien verder. RAW kan de drukte op dit moment prima aan. ‘’Ik heb geleerd dat ik een zaak niet net voor de zomer moet openen, al was dit natuurlijk een luxeprobleem.’’

Dat RAW de drukte nu goed onder controle heeft, is vooral te danken aan Leander Willemstein. Hij is mede-eigenaar en tevens het gezicht van de zaak. Leander is continu bezig met de structuur binnen de zaak en het verbeteren van de service.

De hardloper en tevens paradepaardje van de zaak op eetgebied: een tournedos die wordt geserveerd op grootmoeders wijze, met veel jus dus! ‘’Onze biefstukken komen van ossen die op de grens van Uruguay en Argentinië leven. In onze optiek hebben we de beste biefstuk van Tilburg.’’

Dare Devil

Dat RAW een fraaie horecazaak is, wordt niet alleen erkend door het Tilburgse publiek. RAW is door een professionele jury genomineerd voor een Entree Magazine Award in de categorie Dare Devil. Dit is een horeca-oscar voor gedurfde en verrassende horecaconcepten die een inspiratiebron voor de industrie zijn.

Rien en Dirk zijn ondernemers die eigenwijs zijn, risico nemen en buiten de gebaande paden denken. Een voormalige treinloods werd volledig binnenstebuiten gekeerd en is inmiddels een hotspot in de Tilburgse binnenstad. Er werd stevig geïnvesteerd en dat voor een pand waar RAW (voorlopig) slechts vijf jaar mag zitten. Dat getuigt van lef!

‘’Eigenwijs zijn we zeker. Zo kun je bij ons alleen pinnen, zetten wij in de weekenden een dj neer tijdens het eten en blijft de zaak zich ontwikkelen. Je moet RAW zien als een organisme. Iedere maand komen er wel dingetjes bij, of gaan er weg,’’ vertelt Rien. Maar hoe groot achten de heren de kans dat ze de Dare Devil Award uiteindelijk winnen? ‘’50%, met Pension Homeland in Amsterdam hebben we een geduchte concurrent.’’

RAW Tilburg

Glossy, satésaus zonder pinda’s en nachtdiner

Rien en Dirk hebben nog een aantal leuke plannen op de plank liggen voor de komende maanden. Zo gaan ze de menukaart uitbrengen als Glossy. Hierin kun je het menu vinden maar ook informatie over Tilburg, de Spoorzone en RAW zelf. Ook gaan ze het aantal clubavonden uitbreiden. ‘’Afgelopen edities waren meer dan geslaagd. We willen deze stapavond vaker organiseren zonder dat het een overkill wordt,’’ aldus Dirk.

Verder gaat RAW zich meer en meer richten op borrelend publiek. Ze hebben inmiddels iemand aangenomen die het bierassortiment bepaalt (voorheen barman van Kandinsky), zo’n veertig speciaalbieren in huis en als enige in Tilburg Duvel op tap.

Een ander speerpunt van RAW is dat iedereen er terecht moet kunnen. Zo spelen ze in op mensen die gluten intolerant zijn en hebben ze voor hen een mooie menukaart. Daarnaast willen ze een podium bieden voor amateurkoks. Zo zijn ze van plan om gastkoks naar de zaak te halen die onder begeleiding van de chef-kok een menu samenstellen en die met keukenbrigade bereiden.

Rien benadrukt dat RAW een creatief proces is van iedereen die bij de zaak betrokken is. ‘’Misschien gaan we binnenkort wel een nachtdiner doen. Als er leuke ideeën zijn en deze worden opgepakt, dan gaan we het gewoon doen. Ons rapportcijfer is niet de winst die we maken, maar de beoordeling van het publiek.’’

En waar wij extra nieuwsgierig naar zijn: ze zijn bezig met het ontwikkelen van een satésaus, glutenvrij, zonder pinda’s en op basis van cola. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Ga een keertje langs

Wil je een keertje langs bij RAW voor een leuke borrel, lunch of diner? Ze zijn dagelijks vanaf 10:00 uur geopend. Volg ze ook op Facebook om op de hoogte te blijven van de actuele ontwikkelingen.