HRM101 tip van de week: om- of bijscholing van huidige medewerkers

Bijscholing

Het is vast niemand ontgaan dat veel werkende zijn getroffen door de coronacrisis. Hierdoor is de spanning afgenomen op de arbeidsmarkt. HRM101 geeft je daarom tips over het om- of bijscholen van je medewerkers en het invullen van je openstaande vacatures met de beste kandidaten. 

De verwachting die is uitgesproken is dat er ruim 400.000 mensen werkloos zullen worden door de Coronacrisis. Verder is de verwachting dat er pas volgend jaar de grote werkloosheidsgolf gaat plaatsvinden. Ze denken dat er in 2021 ongeveer 700.000 mensen in Nederland zonder baan zullen zitten. Gelukkig zijn er ook organisaties die minder hard getroffen zijn, daar heeft de NOW-regeling aan bijgedragen.

Om- of bijscholing

Door deze regeling krijgen werknemers de kans om zich persoonlijk te ontwikkelen en zich om- of bij te scholen. Mensen die hun werk dreigen te verliezen of al verloren zijn, kunnen zich heroriënteren op loopbaankansen. Ze kunnen daarvoor ook passende (online) scholing voor vinden.

Tip 1

Mocht je bedrijf werknemers (mogelijk) moeten ontslaan wegens de Coronacrisis, dan raden we je sterk aan om je huidige werknemers de kans te bieden om zich persoonlijk te ontwikkelen en zich om- of bij  te scholen. Hierdoor maak je het je huidige werknemers gemakkelijk om een nieuwe baan te vinden. Dit word je vooral geadviseerd vanuit het perspectief van ‘goed werkgeverschap’.

Neem je voorsprong

Het aantal vacatures is teruggelopen en dit toont het belang aan dat je vacatures die je nog wel heeft openstaan met zoveel mogelijk talent invult. Door de Coronacrisis en de reorganisaties die plaats vinden komen bekwame en talentvolle personen beschikbaar. Het is dus erg belangrijk om juist deze personen aan te trekken. Maar hoe doe je dit? Je kunt het recruitmentproces uitbesteden, maar je kunt ook de keuze maken om dit zelf uit te voeren.

Tip 2

Heb je al gehoord van ‘mecruiten’? Dit is een integrale aanpak waarbij je het heft in eigen hand neemt om vacatures binnen de organisatie in te vullen om zo de kans op een mismatch te verkleinen. Op de website van HRM kun je hier meer over lezen. Ze adviseren je graag over dit onderwerp.

Het proces van Mecruit bestaat uit de volgende stappen:

  1. Employer Branding
  2. Job Marketing
  3. People Analytics
  4. Applicant Tracking System