Kessels Museum – hét museum voor muziekbeleving – vanaf dit weekend geopend in de Tilburgse binnenstad

Kessels Museum

Muziekliefhebbers, liefhebbers van musea en andere geïnteresseerden opgelet. Vanaf dit weekend heeft de Tilburgse binnenstad er namelijk een nieuw museum bij: Kessels Museum. De opening van het museum in de Stationstraat wordt van vrijdag 1 tot en met zondag 3 juli feestelijk gevierd. Lees snel verder. 

In het museum is de collectie van de voormalige Muziekinstrumentenfabrieken van Mathieu Kessels en zijn zonen te zien. De Tilburgse fabriek was actief tussen 1880 en 1950. De collectie omvat ook muziekboeken en -drukwerken van de drukkerij en uitgeverij. Mathieu Kessels was een innovatieve fabrikant van muziekinstrumenten met een groot hart voor de sociale aspecten van zijn medewerk(st)ers. Ook was hij componist, uitgever van bladmuziek en organisator van diverse concoursen. Zijn fabriek produceerde vrijwel alle soorten muziekinstrumenten.

Openingsweekend

De opening van het nieuwe museum in het Huis van Muziek – waar het museum is gevestigd – wordt feestelijk gevierd. Zo wordt het museum op zaterdag 2 juli officieel geopend door burgemeester Weterings. Op zondag 3 juli is er een open dag en kunnen alle Tilburgers gratis kennis maken met het Huis van Muziek en dus ook het museum.

Over het Huis van Muziek

Het pand waar Kessels Museum zit, heeft een lange geschiedenis in de Tilburgse muziekwereld. Het pand was namelijk ruim 100 jaar beperkt toegankelijk voor de Tilburgers. Er was een particuliere vereniging met sociëteit gevestigd van de Nieuwe Koninklijke Harmonie. In het pand werd geoefend en opgetreden door diverse orkesten. Op een gegeven moment liep het ledenaantal van de vereniging terug en was de wens om het gebouw meer open te stellen met leuke activiteiten.

Dit heeft geresulteerd in het Huis van Muziek. Op de begane grond vind je horecazaak De Harmonie. Een prachtige horecazaak waar je terecht komt voor een kop koffie met iets lekkers, uitgebreide lunch of borrel. Ook staan hier regelmatig muziekmiddagen en -avonden op het programma. Op de eerste en tweede verdieping van het pand vind je het muziekmuseum.

Meer informatie

Kessels Museum is geopend van woensdag tot en met zaterdag tussen 10:00 – 17:00 uur. Er zijn ook rondleidingen te boeken. Deze starten om 10:30 & 14:00 uur en duren zo’n twee uur. Voor meer informatie over het museum kun je het beste deze website raadplegen.