Lezing en tentoonstelling over de Tilburgse Kermis

Tilburg is Kermis

Tilburg is de kermishoofdstad van de Benelux. Vorig jaar trok dit grote volksfeest opnieuw een record aantal bezoekers, naar schatting 1,5 tot 1,6 miljoen mensen. Even is Tilburg geen gewone Brabantse stad, maar straten en plein veranderen in een groot attractiepark waar iedereen welkom is. Tilburg heeft geen kermis, Tilburg is kermis.

De kermis, die al vanaf eind jaren ’60 in de laatste volle week van juli plaatsvindt, staat bol van tradities. Op hetzelfde moment is de kermis ook een plaats van onbegrensde vrijheid, experimenten en vernieuwing. Deze twee werelden weten elkaar al jaren onopgemerkt te vinden en dit biedt nieuwe kansen voor de toekomst. Achter de schermen wordt in het kader van “Culturele Hoofdstad 2018” hard gewerkt aan de plannen voor een nieuw kermiscultuurfestival, met een spannende verbinding tussen volkscultuur en kunst.

In het ‘Tilburgse jaar’ 2013 is daarom extra veel aandacht voor de kermis. CAST, het Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg e.o., organiseert op woensdag 26 juni een lezing over dit festijn, in samenwerking met het bkkc en FairFest. Een week eerder, op 20 juni, opent het bkkc haar deuren voor een zomertentoonstelling over de kermis. In de ruimte is een levensgrote plattegrond te zien met op de muren achtergrondinformatie over alle attracties die in 2013 op de kermis staan.

Aanvullend aan de tentoonstelling is er tijdens de lezing aandacht voor de geschiedenis, voor het alledaagse leven en voor de toekomst van de kermis. De naam ‘Tilburg is Kermis’ wordt uitgelegd door vier interessante sprekers, vanuit vier invalshoeken. De avond start met een inleiding over de historie van de Tilburgse Kermis door schrijver en ‘cultuuractivist’ Paul Spapens. Hij zal vertellen hoe de Tilburgse kermis de grootste heeft kunnen worden, maar ook hoe belangrijk de kermis voor de stad is.

Geurt Grosfeld, gespecialiseerd in culturele veranderingsprocessen, neemt het gesprek over en droomt hardop over zijn visioen voor de Tilburg kermishoofdstad.

Om de kermis in de Tilburgse binnenstad mogelijk te maken, worden straten en pleinen 365 dagen per jaar aangepast. Frank van Vliet vertelt over deze ontwerpaanpassingen, die de Tilburgse straten zo bijzonder maken.

Na drie lokale sprekers, komt kermisexploitant Kokkie Kroon aan het woord. Samen met haar man en reuzenrad reist ze van stad naar stad. Zij kent als geen ander het dagelijkse leven op de kermis, en geeft u een blik achter de schermen. Wat brengt het reizen allemaal met zich mee, hoe gaat het met het onderwijs, het wonen, de cultuur, collega’s en wat is de relatie met de stad? Als afsluiting van de avond blikt ze terug op de voorgaande drie sprekers, hoe verhouden deze toekomstdromen zich met de praktijk?

De lezingavond ‘Tilburg is Kermis’ vindt plaats bij het bkkc aan de Spoorlaan 21 i-k te Tilburg. Inloop is vanaf 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur. Wilt u deelnemen aan het programma, meldt u zich dan aan via de website: www.castonline.nl. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Op de website vindt u ook meer informatie over het programma.