Meesterbeurs oudere werkzoekenden in voorbereiding

Werkloosheid kan iedereen overkomen. Eenmaal werkloos is het voor mensen van 50 jaar en ouder extra moeilijk om een nieuwe baan te vinden. Daar zijn verschillende redenen voor. Oudere werkzoekenden hebben het vak vaak in de praktijk geleerd in plaats van op school. Dus beschikken zij niet altijd over de gevraagde diploma’s. Ook zijn ze meestal langdurig werkzaam geweest in één bepaalde functie of sector en hebben ze zich daardoor tot specialist ontwikkeld. En door veranderingen op de arbeidsmarkt kan het terugvinden van precies dezelfde functie erg lastig zijn.

Eerder werd door hoogleraar Arbeidsmarktbeleid prof. Ton Wilthagen van Tilburg University, de jongerenvakbonden en de gemeente Tilburg de succesvolle Startersbeurs ontwikkeld voor werkzoekende jongeren. Meer dan 50% van de deelnemende jongeren heeft inmiddels een vaste baan. Om de impasse van oudere werkzoekenden te doorbreken hebben Wilthagen, de gemeente Tilburg en de gemeente Eindhoven gezamenlijk de Meesterbeurs ontwikkeld.

Het nieuwe en innovatieve instrument De Meesterbeurs heeft als uitgangspunt dat 50-plussers die buiten het arbeidsproces staan, vele talenten hebben en de nodige werk- en levenservaring hebben opgedaan. Echt meesterschap dus. Die kwaliteiten en competenties kunnen de basis vormen voor een nieuwe start op de arbeidsmarkt. Voor die herstart is het belangrijk dat ouderen hun competenties en vaardigheden op de juiste manier etaleren. In het kader van de Meesterbeurs wordt als eerste stap samen met de werkzoekende inzichtelijk gemaakt wat hij of zij kan en ook zou kúnnen.

www.meesterbeurs.nu
De procedure van de Meesterbeurs verloopt geheel digitaal – via de website www.meesterbeurs.nu.
Werkgevers plaatsen daar vacatures op en werkzoekenden kunnen daarop reageren. Het gaat daarbij om additioneel werk, voor maximaal zes maanden, waarbij werkzoekenden hun competenties en vaardigheden kunnen demonstreren, toepassen en verbeteren. Werkgevers komen op deze manier in contact met gemotiveerde potentiële werknemers en dragen bij aan het nieuwe perspectief van de werkzoekende. De Meesterbeurs is in eerste instantie bedoeld voor werkzoekenden met een bijstandsuitkering. Als gemeenten daarvoor kiezen, kan de Meesterbeurs ook worden ingezet voor werkzoekenden zonder uitkering.

Geïnteresseerd in de Meesterbeurs?
Vanaf nu kunnen leerbedrijven en werkzoekenden hun belangstelling kenbaar maken op de website www.meesterbeurs.nu. Naar verwachting worden de eerste Meesterbeurzen verstrekt vanaf december 2014.