Mental Bats viert jubileumconcert in Postelse Hoeve

Mental bats

The Mental Bats klinkt misschien als een naam die zo op Roadburn kan staan, maar niks is minder waar, het is de oudste popband die Tilburg heeft. “In de tijd had iedereen van die rare namen, hoe gekker hoe liever”, vertelt Lex Teurlings, gitarist van de band die binnenkort het gouden jubileum viert in de Postelse Hoeve.

The Mental Bats zijn in 1965 opgericht. De oprichter van de band, Carl van Heeswijk, speelt nog steeds de gitaar en verzorgt de zang. Lex Teurlings is er in 1969 bijgekomen. “Ik speelde gitaar in een schoolbandje van het Odulphus Lyceum, op een gegeven moment gingen er een paar weg bij The Mental Bats en toen ben ik er eind ‘69 bijgekomen.” Verder neemt Joop Steenveld de bas voor zijn rekening en Jan van Etten de drums. 

De band begon als een cover bandje met de top 40 hits van die tijd zoals The Beatles, Rolling Stones en The Dire Straits. “Beatbandjes is de officiële benaming. Het was nieuw, de slag op de 2e tel, daar kwam de naam vandaan.”

Hoogtepunten The Mental Bats

In het 50 jarig bestaan zijn er veel dingen gebeurd in The Mental Bats. Eind jaren zestig stonden ze onder contract bij Jan Vis en hebben ze veel getourd door Nederland, België en Frankrijk. Een van de hoogtepunten zijn de voor-optredens van onder andere Earth & Fire en Albert West in Frankrijk en Duitsland. “Zo’n weekend naar Frankrijk staat me nog helemaal voor de geest. Grote discotheken hebben we gespeeld, dat was echt leuk.” Er waren weekenden dat op vrijdag, zaterdag en zondag ergens gespeeld moest worden in het buitenland. “Dan kregen we een leuk hotel in de buurt. We reden er met onze eigen tourbus heen, die hadden we toen in die tijd.  Dat was echt gaaf!”

Er zijn nooit echt spanningen in de groep geweest. Dat komt doordat de aspiratie om beroemd te worden er nooit is geweest. “Het is altijd een echte hobby geweest, we hebben ook nooit geprobeerd de beste muzikanten bij elkaar te zetten. Het moest persoonlijk klikken en natuurlijk ook met de muzieksmaak. “Er wordt altijd geoefend in de omgebouwde hobbykamer van Lex, natuurlijk met een paar biertjes erbij.  Ook nieuwe hits gaan ze niet uit de weg. “Zo spelen we bijvoorbeeld graag John Mayer. De muziek die hij maakt is geïnspireerd aan de jaren zestig en zeventig.”

mental bats
Van links naar rechts: Lex Teurling –  Joop van Steenveld – Jan van Etten – Carl van Heeswijk

Tilburgse kroegen

Tegenwoordig treden ze nog regelmatig op in Tilburgse cafés en kroegen. De sfeer is volgens Lex Teurlings altijd heel goed in Tilburg. “Als je het vergelijkt met de scene in in Eindhoven, Breda of Den Bosch dan heeft Tilburg toch prachtig veel kleine kroegjes. Het hoeft niet altijd groots opgezet te zijn, de sfeer is altijd geweldig.” De mooiste plek in Tilburg waar hij heeft gespeeld is La Vigne. “Een echte muzikantenkroeg, een plek waar iedere muzikant uit Tilburg kwam om een pintje te pakken en muziek te maken.” Deze legendarische kroeg bevond zich op de hoek van de Molenstraat en de Noordbesterdstraat. Tegenwoordig staat er een appartementencomplex.

Jubileum in Postelse Hoeve

Omdat de band dit jaar precies 50 jaar bestaat, is het natuurlijk tijd voor een gouden jubileum. Die zal plaats vinden op 10 oktober in de Postelse Hoeve. Er zal een uitgebreid repertoire gespeeld worden in vier series door The Mental Bats. “Alle hits die we vroeger speelden en nu niet meer in ons repertoire zitten, daar hebben we een keuze van gemaakt. Typisch jaren zestig en zeventig nummers die we allang niet meer spelen.” Speciaal voor dit gouden jubileum wordt de zaal extra aangekleed met bijzondere verlichting.

Tickets

Wil je erbij zijn en van het optreden van de Mental Bats een compleet avondje uit maken? Dan heeft de Postelse Hoeve een speciaal arrangement inclusief diner en/of overnachting. Zo kun je vooraf uit eten en na de show meteen in een hotelkamer je bed in rollen. De arrangementen die beschikbaar zijn:

  • Diner voor twee, inclusief een fles wijn voor twee personen, zonder kaarten (€50)
  • Tweepersoonskamer inclusief ontbijt en diner, twee toegangskaarten en een fles wijn (€120)
  • Tweepersoonskamer inclusief ontbijt en twee toegangskaarten (€75)

Of dit 50 jarig jubileum het laatste optreden is? “Over 5 jaar is natuurlijk het 55 jaar jubileum! Ik kan me nog wel herinneren toen we 25 jaar bij elkaar waren, dat we het erover hadden hoelang we dit nog zouden volhouden. Maar kijk maar eens naar Keith Richards die is al in de zeventig en hij staat nog steeds op het podium, dat redden wij ook wel hoor!” Kaarten zijn beschikbaar voor €7,50 en zijn te verkrijgen via de website van The Mental Bats of via 0639762511