Nationale Week van de Dialoog

Tijdens de Nationale Week van de Dialoog, van vrijdag 4 t/m vrijdag 11 november, wisselen in meer dan 100 gemeenten in Nederland ruim 30.000 mensen aan dialoogtafels ervaringen, ideeën en dromen uit.

Tilburg doet dit jaar voor de achtste keer mee. Op uiteenlopende plekken in de gemeente gaan deze week stadsgenoten met vijf à acht anderen aan tafel voor een goed gesprek. Een gesprek waarbij open en waarderend naar elkaar luisteren centraal staat en geen meningen maar ervaringen gedeeld worden.

Iedereen is welkom en deelname is gratis. Thema: ‘Mijn Plek’ Het thema van deze Week van de Dialoog is ‘Mijn Plek’. ‘Mijn Plek’ roept bij elke Tilburger wel een of andere ervaring op. De deelnemers wisselen hierover van gedachten in een open en respectvol gesprek. Sommige dialogen hebben een variatie op het thema, zoals bijvoorbeeld ‘Mijn plek, mijn straat, mijn buurt, mijn stad’ of ‘Mijn plek in een samengesteld gezin.’ en ‘Mijn plek, Jouw plek’ met Syrische vluchtelingen.

Vrijdagochtend 4 november wordt de Week van de Dialoog in alle vroegte geopend met vier dialogen bij Abdij OLV van Koningshoeven. De rest van de week zullen er overal in Tilburg dialogen plaatsvinden. Op persoonlijke plekken, inspirerende plekken, karakteristieke Tilburgse plekken en op alledaagse plekken. Van het centrum tot aan de randen van de stad. Er worden bijvoorbeeld dialoogtafels georganiseerd bij de Kennismakerij, een wijkcentrum, maar ook bij het crematorium, in de Warande (dialoogwandeling), in restaurants en op scholen.

Enthousiaste reacties

De reacties van deelnemers aan vorige edities in Tilburg zijn erg positief. Vrijwel iedereen geeft aan verrast te zijn door de diversiteit aan verhalen en de openheid die door de methodiek ontstaat. De meeste deelnemers voelen zich geïnspireerd en gehoord: “Dat je zulke mooie gesprekken kunt voeren, met mensen die je nog nooit hebt ontmoet”, “Zo verschillend en zo verbonden”, “Ik meldde me met enige scepsis aan. Ik was zeer aangenaam verrast door de prachtige dialoog. De tijd vloog voorbij.”

Meedoen

Alle Tilburgers die zin hebben in een gesprek waarin het niet gaat over gelijk of ongelijk, over goed of fout, kunnen meedoen door zich rechtstreeks aan te melden bij een dialoogtafel. Deze vind je op de website www.Tilburgindialoog.nl.

Dag van de Dialoog

De Dag van de Dialoog werd bedacht en voor het eerst georganiseerd na de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001. In Rotterdam bleek dat de Dag van de Dialoog mensen dichter bij elkaar bracht, mensen nieuwe inzichten verschafte en issues boven tafel bracht die voorheen onbesproken bleven.In 2006 namen twee betrokken partijen uit Rotterdam en Amsterdam het initiatief om het concept van de Dag van de Dialoog over te dragen aan andere steden. Zo ontstond het netwerk Nederland in Dialoog.