Nieuw carnavalsorkest in Tilburg luistert naar de naam Proost!

Afgelopen woensdag 01 juli gaat de boeken in als de oprichtingsdatum van een nieuw Tilburgs carnavalsorkest met de naam Proost! Het orkest wordt gevormd door een groot gedeelte van de muzikanten van de voormalige orkesten Oberelfpilskapelle en Verrassingsorkest Zuma. Beide orkesten kampten al geruime tijd met een bezettingsprobleem en waren daardoor genoodzaakt om dit voorjaar de muzikale activiteiten te staken.

Met het oprichten van Proost! is een 17-koppig orkest ontstaan dat als doel heeft op een leuke manier kwalitatief goede muziek te brengen tijdens carnaval en andere gelegenheden. “Zoals veel goede ideeën is ook dit idee aan de bar ontstaan”  vertelt de kersverse voorzitter en tevens oud Zuma-lid Koen Timmermans. “Veel muzikanten uit de beide orkesten kennen elkaar goed en hebben door het jaar heen ook intensief contact met elkaar. Na het uiteenvallen van de Oberelf werd vanuit de Zuma-hoek al snel een balletje opgegooid om de mogelijkheden te bekijken of we geen nieuw orkest konden formeren.

Met een zestal personen is hierover van gedachten gewisseld. Dit groepje heeft als het ware de uitgangspunten – in hoofdlijnen –  voor het nieuwe orkest uiteengezet. Het is geen voortzetting van één van de orkesten, maar echt een nieuw orkest. Uiteraard is daar ook de meest gewenste bezetting besproken. Op basis daarvan zijn er muzikanten benaderd en daar is deze groep uit naar voren gekomen.

Eén van de belangrijkste eerste beslissingen is die van een nieuwe naam. Voorafgaand aan de oprichtingsvergadering heeft iedereen hiervoor zijn of haar ideeën kunnen aandragen. Uiteindelijk is er op basis van een “short-list” gestemd en is de naam Proost! gekozen. Het is een korte en krachtige naam die een goed gevoel oproept”. “Een leuke bijkomstigheid is dat het wellicht het meest uitgesproken woord in een café is” valt medebestuurslid Marc Ebbing bij.

Proost! heeft het eerste officiële optreden inmiddels al achter de rug. Dit is op 5 juli jl. tijdens de T-parade geweest. Speciaal voor het zomercarnaval is ondanks een korte voorbereiding een zomers en vrolijk repertoire ingestudeerd. Vanaf september gaat het orkest echt aan de gang met repeteren en volgen er meer optredens. Volgens Timmermans wordt de zomerperiode gebruikt voor onder meer het ontwerpen van een logo, het bouwen van een site en het zoeken naar een goede outfit en repertoire.

“Het worden drukke zomermaanden voor de diverse commissies die inmiddels gevormd zijn. Het is leuk om deze mensen enthousiast te zien. Iedereen gaat er voor en kijkt nu al reikhalzend uit naar carnaval. Wellicht goed om daar al even op te …….. juist; “Proost!”.