Nieuw in Tilburg: bistro restaurant GIST in de Langestraat

‘Gewoon lekker eten en drinken’. Dat lees je in de Instagram bio van het gloednieuwe bistro restaurantje GIST in de Langestraat. Maar eigenlijk doen ze zichzelf daarmee tekort, want wat is dit een superleuk en knus restaurant geworden in de zijstraat van de Heuvelstraat. Je vindt GIST in het pand waar voorheen Don’s Noodle Shop was gevestigd. Na een flinke verbouwing zijn ze inmiddels een aantal weken open en Tilburg ontvangt het restaurant van eigenaren Niek en Lenore met open armen. Wij namen alvast een kijkje!

Fotografie: Jelle Verschuuren

Niek en Lenore kennen elkaar vanuit hun studie, maar naar het afronden daarvan, bleek dat ze eigenlijk een grotere en gedeelde passie hadden: horeca. Lenore werkte onder andere bij zaken als Karakter, Smeer’m en Stadsbrouwerij013 terwijl Niek de lekkerste gerechten kookte bij onder andere restaurant RAK. Maar één gezamenlijke droom bleef altijd borrelen: een eigen horecazaak. Die droom is nu in vervulling gegaan.

Vers en met de seizoenen mee

Wat GIST onderscheidt van andere horecazaken in de stad? Allereerst is het een bijzonder knus restaurant. Perfect voor een datenight of avond uit met vrienden en familie. Lenore legt je in de watten met de lekkerste (natuur)wijnen en in de open keuken zie je Niek met verschillende bereidingstechnieken aan de slag om fantastische gerechten voor je klaar te maken. Die komt hij hoogstpersoonlijk serveren. Daardoor is de service bij GIST erg persoonlijk.

Chefkok en mede-eigenaar Niek laat zich inspireren door het aanbod van lokale leveranciers, zoals Groeituin 013. Seizoensproducten spelen dan ook de hoofdrol in de keuken. Oftewel: wat er is, daar wordt mee gekookt. De menukaart wisselt dan ook regelmatig.

Over de menukaart gesproken: daarop vind je barsnacks en gerechten. Deze gerechten zitten qua portie tussen een voor- en hoofdgerecht in en zijn ook uitermate geschikt om te delen. Bestel dus gewoon lekker waar je zin in hebt. Wij zijn al een avondje gaan genieten en waren onder de indruk van de gerechten. Zo begonnen wij met gevulde eieren met gerookte dooier. “Zoals je vroeger op de verjaardag kreeg, maar dan anders,” vertelde Niek. De gerookte dooier zorgde voor een superlekkere en bijzondere smaak. Ook bestelden we de gougères met Reypenaer-kaas. Dit zijn een soort kaassoesjes en hoog op smaak. Vervolgens kregen we de ajo blanco met makreel en lamsoor. Ajo blanco is een koude soep uit Andalusië en écht een aanrader. Vervolgens genoten we van bindsla van de barbecue met ansjovis, remeker en Hollandse garnaal. Zoals het motto bij GIST worden alle ingrediënten volledig gebruikt. Zo zijn de koppen van de garnaaltjes gerookt waardoor ze knapperig worden en het gerecht versterken met een lekkere bite. Vervolgens kregen we de bietjes met geitenyoghurt en beurre noisette voorgeschoteld: misschien wel het hoogtepunt van de avond. Een gerecht bomvol smaak en de combinatie tussen de biet, geitenyoghurt en beurre noisette was perfect.

Toch is het moeilijk om te kiezen welk gerecht de lekkerste van de avond was. Want ook de Geuldal-lamsschouder met groene asperge en zwarte knoflook was perfect. Het lam wat wordt gebruikt komt recht uit de natuur en dus niet van een boerderij. Vervolgens genoten we van de tempura aubergine met miso om daarna af te toppen met beurre noisette ijs en lekker friandises. Top avond uit!

Een avond uit bij GIST

Hierboven hebben we onze avond bij GIST al beschreven, maar beelden spreken vaker toch net wat meer. Check daarom onderstaand filmpje voor een goede impressie van een avondje GIST.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tilburg.com (@tilburgcom)

Meer informatie

Wat ons betreft een absolute aanwinst voor Tilburg en een (nu nog) onontdekte parel in de binnenstad. Het kan niet anders dan dat daar snel verandering in komt want zowel de sfeer, prijs/kwaliteit en de service zijn van een hoog niveau.

Wil jij meer weten over GIST of reserveren? Check snel de website. Op de hoogte blijven? Volg ze op Instagram.