Nieuwe kringloopwinkel naar binnenstad: PortAgora opent aan het Koningsplein

portagora

Op 7 augustus augustus opent stichting PortAgora, onder de naam KringloopWarenhuis PortAgora, haar nieuwe winkel aan het Koningsplein in het centrum van Tilburg, in het pand waar ooit supermarkt Edah was gevestigd. De organisatie, die méér is dan alleen een kringloopwinkel, was ruim 30 jaar lang gevestigd aan de Goirkestraat. Het pand op die plek gaat gesloopt worden en er komen nieuwe woningen voor in de plaats. Een jaar lang is gezocht naar een andere, geschikte locatie, en die is nu dus gevonden aan het Koningsplein.

De nieuwe locatie en het pand bieden veel kansen en mogelijkheden. Om te beginnen gaat het winkeloppervlak van 500 m2 naar 800 m2, waardoor het assortiment beter kan worden ‘neergezet’, en er ruimte is voor een ‘koffiecorner’. De etalage van zo’n 30 meter breed geeft ruimschoots de gelegenheid om de winkel en organisatie naar buiten toe te presenteren. Grenzend aan het centrum bereikt de winkel een groter en breder publiek, zeker op zaterdag als de markt er voor de deur staat. En eventueel samenwerken met andere winkeliers wordt een stuk eenvoudiger.

Weg uit de Goirkestraat

Toch gaat PortAgora met enige tegenzin weg uit de Goirkestraat. Hoewel mensen uit heel de stad de kringloopwinkel wel wisten te vinden, was ze in de wijk ‘Oud Noord’ een echte buurtwinkel, met een grote schare vaste, trouwe klanten, van wie sommige haast dagelijks binnen wandelden. Deze klantenkring heeft jarenlang voor een bestendige aanvoer en afname van mooie spullen met een prima tweede leven, en voor een prettige sfeer in de winkel gezorgd.

Met haar humanitaire achtergrond – de organisatie is ooit begonnen als inzamel- en distributiepunt van hulpgoederen bestemd voor het toen nog hulpbehoevende Polen – onderscheidt PortAgora zich van de meeste andere kringloopwinkels in Tilburg. Een belangrijk deel van de opbrengst vanuit de verkoop van een breed assortiment kringloopgoederen, gaat nog altijd naar diverse sociale doelen in binnen- en buitenland. Zo ondersteunt PortAgora o.a. de Quiet-community in Tilburg, en implementeert en/of ondersteunt ze – deels met een subsidie van de Gemeente Tilburg in het kader van het programma ‘Een wereld T winnen’ – diverse maatschappelijke, culturele en economische projecten in Bosnië Herzegovina en Kroatië. Daarnaast geeft het kunnen doen van vrijwilligerswerk bij PortAgora veel mensen de mogelijkheid (weer) te participeren.

In tegenstelling tot veel andere (kringloop)winkels is PortAgora ook op maandagochtend open.

 De openingsdag op 7 augustus zal zonder al te veel ’toeters en bellen’ zijn. Wel krijgt elke 50e betalende klant die dag zijn/haar gekochte spullen gratis mee, en is er voor alle klanten een kleine attentie. De officiële, feestelijke opening zal in september plaatsvinden (aankondiging volgt).