Sinterklaasintocht Tilburg: Smurfen, pieten en een feest in de Koepelhal

sinterklaasintocht tilburg

Blauwe smurfen, hulppieten, witte clowns, dierenfiguren en een groot feest in de Koepelhal. Het belooft zondag een bijzondere Sinterklaasintocht te worden. Het Sint Nicolaas Comité Tilburg bestaat 115 jaar en organiseert daarom een ander soort feest. “Afgelopen jaar zijn we weggewaaid en verregend, dat gaat ons dit jaar niet gebeuren.”

Foto: Jeroen Vos

Voorzitter van het comité Fernand Palmen, kijkt vol verwachting uit naar aanstaande zondag en de komende Sinterklaasperiode. “Elk jaar is het verkleumen tijdens de rondtocht van Sinterklaas. Niet alleen kinderen maar ook Sinterklaas is na een middag vaak totaal verregend.” Na de intocht in de Piushaven is er dit jaar dus geen rondtocht op het Pieter Vreedeplein of Willemsplein, maar een gratis kindermiddag – warm en droog – voor ruim 2500 mensen in de Koepelhal.

Als het feestje goed uitpakt, kan het evenement weleens een blijvertje worden. “Het ligt er een beetje aan hoe het dit jaar uitpakt. Zo’n evenement organiseren kost natuurlijk veel geld. Uiteindelijk zouden we dat geld misschien wel liever weggeven.” Daarmee doelt Fernand op de andere activiteit waar de stichting minder om bekend om is: het geven aan minderbedeelden.

Al sinds het begin van het Sint Nicolaas Comité Tilburg in 1901 draait het naast de publieke activiteiten om de extraatjes voor demente ouderen en gezinnen die in armoede leven. “Iets geven zonder iets terug te krijgen, dat is de waarheid die in alle verhalen rondom Sinterklaas terugkomt. Geven is het belangrijkste.” Zo bezorgen ze dit jaar weer 500 gevulde mandjes aan eenzame ouderen en organiseren ze voor minderbedeelde kinderen verschillende activiteiten.

De discussie

Nog even terug naar de intocht. Veelbesproken zijn natuurlijk weer de Pieten. Zo leek het er even op dat vooral smurfen en witte clowns de nieuwe hulpjes van de Tilburgse Sint zouden worden, maar dit is volgens Fernand groter gemaakt dan het is. “Naast de Pieten hebben we altijd al kinderfiguren bij de intocht gehad. Er lopen toevallig ook smurfen en clowns mee, maar dat zijn er maar twee op de 120 Pieten die meelopen.”

Dat de discussie rondom Piet afgelopen jaren de boventoon voert, vindt de voorzitter jammer. Er zijn dit jaar momenten geweest waarop Fernand dacht: waar doe ik het eigenlijk nog voor? “Dat er van beiden kanten agressief gereageerd wordt, maakt de discussie rondom zwarte Piet lastig. Je krijgt altijd gedoe, hoe je het ook doet. Moeten Pieten wit, zwart of gekleurd zijn? Zeg maar hoe ik het moet doen.”

Geloven in de Sint

“Mijn doel is om het Sinterklaasfeest zo lang mogelijk gaande te houden, daarvoor gaan we mee met de maatschappelijke bewegingen. We willen iedereen tevreden houden, maar de polarisatie maakt het lastig om het goed te doen. Eigenlijk weet niemand de juiste oplossing.” Het comité kiest er dit jaar voor om de Pieten tijdens de intocht bruin te schminken, maar volgt de actualiteit op de voet. “Wij blijven onder tafel met onze mening, mijn drijfveer om door te gaan is om kinderen, demente ouderen en minder bedeelden blij te maken.”

Hoewel de rol van Piet in de toekomst misschien zal veranderen, gelooft Fernand nog steeds heilig in de Goedheiligman. “In de huiselijke kring is er eigenlijk niets veranderd. Het rijden op tafel bestaat niet meer, maar de surprises maken en iemand iets geven blijft prachtig. De meeste mensen in Nederland zijn er toch mee opgegroeid.”

Het feest

De Sint arriveert zondag 13 november tussen 11.30 uur in de Piushaven, na een kort ontvangst loopt hij samen met zijn gevolg naar de Spoorzone. Om 13.00 uur komt de Goedheiligman aan in de Koepelhal waar hij tot 17.00 uur zal blijven. Over de precieze programmering van de kindermiddag wil Fernand nog niet veel kwijt, behalve dat er naast koek-en-zopie om 15.00 uur een grote surprise-act is. Fernands doel voor komende zondag? “Ik ben blij als we alle kinderen op de banken krijgen en iedereen dichtbij de Sint is geweest.” Meer informatie over het comité, de intocht en Sinterklaas in Tilburg vind je op de website van de stichting.