‘Taolklas’ voor het Tilburgs Grôot Dikteej start in april

Hoewel het Tilburgs Grôot Dikteej pas plaatsvindt op 7 november 2014, organiseert de Stichting Tilburgse Taol voor de vierde keer lessen om nieuwe cursisten klaar te stomen voor de grote proef. Degenen die de dialecttaal onder de knie willen krijgen kunnen een reeks van acht lessen volgen onder de noemer ‘taolklas’. Voor de Tilburgers die deze lessen niet nodig (denken te) hebben maar toch een keer willen oefenen, vindt er in oktober een ‘stôomkursus’ van twee uur plaats. Docent van zowel de ‘taolklas’ als de ‘stôomkursus’ is Petra Robben, meervoudig winnaar van het Grôot Dikteej.

Taolklas
De achtdelige cursus met opdrachten voor thuis leidt zoals gezegd tot de finale van het Grôot Dikteej. De winnaar ontvangt de ‘Cees Robben Trofee’, een wisselprijs waarop de namen van de winnaars vermeld staan. De ‘taolklas’ levert winnaars op, zo bleek in voorafgaande jaren. Zo wonnen oud-cursisten Hans Hessels en Angela van Abeelen het dictee in de jaren 2011, 2012 en 2013. Wie de prijs gaat winnen in 2014 is de vraag. Wellicht wordt het iemand van de cursisten van dit jaar?

Spellen en schrijven
De doelstelling van de cursus is vooral het goed leren spellen en schrijven. De acht avonden zijn dan ook echte taallessen met het oefenen van de Tilburgse klanken en vooral het schrijven van aanvankelijk woordrijtjes  en later hele zinnen. Zowel de lessen als de huiswerkopdrachten zijn gevat in een digitale leeromgeving. Teksten zijn via de computer beschikbaar, evenals oefeningen en ingesproken teksten die als geluidsfragmenten te beluisteren zijn. De thuisopdrachten moet de cursist digitaal verwerken en insturen voor feedback. Naast de ambitie om de Tilburgse taal te leren is vaardigheid in het werken met digitaal lesmateriaal (of de bereidheid om die vaardigheid te verwerven) een voorwaarde voor deelname aan de cursus.

Locatie
De acht bijeenkomsten vinden plaats op woensdag in MFA De Poorten in de Hasseltstraat te Tilburg. Data: 23 april, 21 mei, 4 juni en 25 juni. Na de vakantie hervatten we de lessen op 3 september, 24 september, 8 oktober, 22 oktober. De lestijden zijn van 20.00 tot 22.00 uur. De kosten bedragen € 75,- Hierin is het lesmateriaal niet inbegrepen, aangezien dat digitaal beschikbaar is. Aanschaf van het woordenboek ‘Goedgetòld’ is eventueel op eigen kosten.

Meer informatie en opgeven
Wilt u deelnemen aan de taolklas? Ga naar de website van Stichting Tilburgse Taol (www.tilburgsetaol.nl) of stuur een mail aan Petra Robben (petra.robben@ziggo.nl). Opgeven voor de ‘stôomkursus’ kan na de zomervakantie.